Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az olasz meló

2011. július 27. 14:34

Merényletet szervezett Rómában Mussolini ellen, majd miután megvádolták, becsületsértést kiáltva bírósághoz fordult és pert nyert. A Londonból egy fűszeres által szervezett antifasiszta összeesküvés részletei még nem teljesen ismertek, mivel az ügy aktáit 2035-ig titkosították.

<

A merénylet terve előbb a brit hírszerzés tudomására jutott, majd az összeesküvés szálai a Home Office és a Foreign Office számára is ismertté váltak. A hatóságok célkeresztjébe egy a Soho-ban üzletet nyitó üzletember került, aki pénzzel és fegyverrel támogatta a Rómába tervezett merénylet előkészületeit. Az olasz származású, de már brit állampolgár Emidio Recchioni irodalmi és politikai körökben is jól ismert személyiség volt. Az MI5 Különleges Osztályának vezetőjét, Carter parancsnokot közelről ismerő források szerint Recchioni bizalmas viszonyt ápolt Nagy-Britannia akkori miniszterelnökével, a munkáspárti Ramsay MacDonalddal.

Recchioni 1864-ben született Ravenna mellett, majd miután belekeveredett a Francesco Crispi olasz miniszterelnök elleni merényletbe, 1899-ben Nagy-Britanniába menekült. King Bomba néven az Old Compton Streeten csemegeüzletet nyitott, amely messze földön híres volt a kiváló minőségű olasz termékeiről. Recchioni keresztes hadjárata 1921-ben kezdődött, amikor boltjához közel egy olasz fasiszta üzletet nyitott.

A King Bombából hamarosan a diktatúra ellen szövetkezők intellektuális és politikai központja lett, George Orwell, Emma Goldman, Sylvia Pankhurst, Gaetano Salvemini olasz történész és számos emigráns fordult meg az üzletben. A Mussolini elleni merénylettel kapcsolatos híresztelések 1929-ben kaptak lábra, az érdemi információkat pedig maga Carter osztotta meg az olasz titkosrendőrség, az Ovra ügynökeivel.

A Home Office iratai szerint Carter erősen ellenezte, hogy Recchioni állampolgársághoz jusson, de MacDonald és Lord Trenchard rendőrfőnök érkezésével az üzletember végül hozzájutott a dokumentumhoz. Ennek birtokában a férfi 1931-ben Brüsszelbe ment, J.O’Reilly ügynök „kíséretében”. Ugyan a száz évre titkosított anyag sok részletet homályban hagy, de az más forrásokból rekonstruálható, hogy Recchioni találkozott Angelo Sbardellotto 28 éves olasz anarchistával, aki megígérte, hogy amennyiben valaki pénzeli őt, akkor személyesen fog Rómába menni és meggyilkolja a Ducét. Recchioni a támogatásáról biztosította a férfit, majd többször is találkoztak Párizsban.

Többszöri nekifutás után Sbardellottót Rómában letartóztatták, a nála levő két robbanószerkezetet és a megtöltött fegyvert a rendőrség lefoglalta. Miután a férfi felfedte megbízójának kilétét, az olasz hatóságok Recchioni kiadatását kérték Londontól. A Daily Telegraph is megnevezte a férfit, mint a merénylet egyik értelmi szerzőjét, mire Recchioni becsületsértésért beperelte a lapot. A Telegraph további információkat kért Cartertől, de a parancsnok visszakozott, mivel az ügynek politikailag kompromittáló szálai voltak; Recchioni végül megnyerte a pert, s 1,177 font kártérítést ítéltek meg neki, miközben a merénylet előkészületeire mindössze 35 fontot költött. Recchioni két évvel később, Párizsban hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az olasz meló

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra