Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lelepleződött a holland hamisító másolata

2011. július 13. 15:46

Kiderült az igazság Han van Meegeren képével kapcsolatban, miután a gyanús festményt élő adásban vizsgálták meg. Van Meegeren alkotása csak egy másolat Dirck van Baburen képéről – állítják szakértők.

<

A negyvenes évek második felében a náci vezetők által elrabolt kincsekkel foglalkozó Geoffrey Webb tulajdonába került egy, Dirk van Baburennek tulajdonított alkotás, a Kerítőnő. A festményről már akkor feltételezték, hogy hamis, tekintve hogy a németalföldi – különösen a Vermeer által festett – képek hamisítására specializálódott hamisító, Han van Meegeren (1889-1947) franciaországi házában találták. A hírhedt csaló annyira tökéletesen másolta a németalföldi képeket, hogy a korabeli Európa számos műgyűjtőjét és szakemberét – köztük Hermann Göringet is – megtévesztette. Van Heegeren sem kerülhette el a sorsát, egy 1947-es amszterdami perben lepleződött le.

Dirk van Baburen alkotásának speciális szerepe volt Vermeer művészetében, mert maga a mű ott lógott Vermeer házának falán, így a holland festészet meghatározó mestere két saját képén is átvehette (Virginál mellett ülő hölgy, A koncert) Baburen hátterének kompozíciós megoldásait. Az eredetileg a festő anyósának tulajdonában álló kép hitelesnek tekintett, és 1949-ben felfedezett példánya a bostoni Szépművészeti Múzeum állományában van.

Han van Meegeren állítása szerint az eredeti képet felesége vásárolta Marseille-ben, viszont már hamisítványként került Webb tulajdonába, aki a képet 1960-ban a Courtauld Intézetnek adományozta. A legendás másolat pályafutása azonban nem ért véget: a hetvenes évek vége felé egy kutató felvetette, hogy talán mégis egy 17. századi alkotás lehet a kép.

A BBC One július 4-én sugárzott műsorában (Fake or Fortune) Aviva Burnstock és Klaas Jan van den Berg vizsgálta meg a kérdéses képet. Noha a vizsgálatok kimutatták, hogy a vászon régi, de a felső rétegek a van Meegeren által gyakran használt bakelitet tartalmaznak. Az adást követően a briliáns hamisítványt a Courtauld Galériában állították ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Lelepleződött a holland hamisító másolata

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra