Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kétszintű műemlékvédelmet javasol az IFK

2011. július 12. 15:35 MTI

Francia és német példa alapján műemlék, és alacsonyabb védelemmel rendelkező műemléki értékkel bíró megkülönböztetést javasol az értékes régi épületekre a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) - közölte a szakmai szervezet.

<

Jelenleg 14 ezer műemlék épület van Magyarországon, sok közöttük a romos állapotú. Miután egy régi épület felújítása 30-40 százalékkal drágább az új építésűnél, a fejlesztők nem szívesen vágnak bele a munkába, figyelemmel arra is, hogy a kihasználhatóságuk és az energetikai jellemzőik is hátrányt jelentenek. Az IFK felsorolja azokat a szükséges állami szabályokat, amelyek megkönnyítenék az ilyen épületek felújítását. Az első a már említett kétszintű védelem, amikor a második kategóriában szabadabb kezet kapna a fejlesztő.

Az ideiglenes védelmet ma bárki kérheti, és ez egy-két évvel hátráltatja a munka megkezdését. A jövőben csak a tulajdonos, a műemlékvédelmi hatóság, illetve a fejlesztő kérhessen ideiglenes védelmet, és egy év helyett csak három hónapig tartson az - szól a következő javaslat. Az IFK szeretné elérni, hogy ha a fejlesztő az eredeti lakó funkciót állítja helyre, akkor kapjon a költségeire áfa-mentességet. Az épület energiahatékonyságának jelentős növelésével pedig csökkenjenek a védelmi előírások, illetve ahol lehetetlen parkolót építeni, ott szűnjön meg ez a kötelezettség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kétszintű műemlékvédelmet javasol az IFK

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra