Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Igazi gyermekkoruk volt a baltimore-i ír bevándorlók utódainak

2011. június 28. 14:23 Science Daily

A marylandi régészcsapat által felfedezett gazdag leletegyüttes azt mutatja, hogy a 19. század derekán érkezett ír telepesek gyermekeinek a munka mellett a játékra is maradt idejük.

<

Ez volt az első olyan régészeti feltárás Baltimore megyében, amely a régió korai ír telepeseinek életébe, köztük a kétkezi munkások mindennapjaiba engedett betekintést. „A szerény baltimore-i lakások ajtaja mögött ezek a munkások gazdag társadalmi, vallási és családi életet folytattak” – mondta el Stephen Brighton, a Marylandi Egyetem régésze, akinek diákjai csak nemrég fejezték be az egyik 19. századi lakóház udvarának feltárását.

„Ezek az emberek segítettek Maryland infrastruktúrájának kiépítésében, s ellátták építőanyaggal a capitoliumi washingtoni emlékművet, történetükről azonban megfeledkeztek az idők során. Most azon fáradozunk, hogy az életüket végre rekonstruálni lehessen” – tette hozzá Brighton. Az archeológus diákjaival együtt az Ír Szentély mögötti Lemmon Street három lakóházát tárta fel; az árnyékszékek körül írásra használt palatáblák, grafitceruzák, játékbabák, gombok és játék teáscsészék kerültek elő.

„Az itt élt munkáscsaládok gyermekei írástudók voltak, vagy legalábbis tanultak írni és olvasni” – következtetett Brighton. „Ezen gyermekeknek volt némi szabadidejük. Azért fontos ezt megjegyezni, mivel ebben a korban még mindig a családi gazdaságok részének tekintették őket, s már nagyon korán munkába kellett állniuk” – tette hozzá. „Az amerikai történelem azon időszakát vizsgáljuk, amikor még nem voltak érvényben a gyermekmunkát korlátok közé szorító törvények. A munkásosztály tagjainak házainál talált játékok azt mutatják, hogy sok gyermeknek igenis volt gyermekkora” – magyarázta az archeológus.

A kutatásból kiderült, hogy az első ír telepesek 1846-ban érkeztek Baltimore megyébe, ahol egy meglehetősen zárt közösséget alkottak. Ennek nyomai még a múlt század ötvenes éveiben is megvoltak, ekkor azonban a kőbányák bezártak, a munkahelyek megszűntek. „Egy évszázadon át a közösség elszigetelve élt, a családok egymás között házasodtak. Fenn tudták tartani azt a láthatatlan falat, amely elválasztotta őket a többségi társadalomtól, s sikerült megőrizni a hagyományaikat. A nagyobb városokban az írek sokkal jobban keveredtek, és a 19. század végéhez közeledve az amerikai életstílust is felvették” – mondta el Brighton.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Igazi gyermekkoruk volt a baltimore-i ír bevándorlók utódainak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra