Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Életre kelt egy második világháborús kódfejtő gép

2011. május 31. 08:54

A londoni Nemzeti Informatikai Múzeum befejezte az egyik Tunny restaurálását, amivel a második világháború egyik kódfejtő berendezése született újjá.

<

A Tunny-kat az Adolf Hitler által a német katonai vezetésnek címzett titkos parancsok megfejtésére hívták életre. A bletchley-i kódfejtő berendezések fontos szerepet töltöttek be a szövetségesek világháborús győzelmében. A restaurálás annak ellenére is sikeres volt, hogy egyetlen áramkör kapcsolási rajz vagy alkatrész sem maradt fenn.

A restaurálási munkák 2005-ben, John Pether és John Whetter irányításával indultak újra. Pether szerint az eredeti „nyersanyag” hiánya rendkívül megnehezítette a dolgukat. „A legjobb tudomásom szerint egyetlen eredeti áramkör sem maradt meg. Csak a mérnökök emlékezetére tudtunk hagyatkozni” – mondta el Pether.

A Tunny-kat a velük együttdolgozó Colossus számítógépekkel a második világháború végeztével szétszerelték, egyes alkatrészeiket pedig újrahasznosították. Az elsőt egy matematikus, Bill Tutte építette 1942-ben, miután kezébe került Hitler egyik titkos üzenete. A katonai parancsokat előbb titkosították, s csak utána küldték tovább a német Lorenz SZ42-vel. Tutte érdemeit növeli, hogy úgy sikerült az SZ42-t "lefegyvereznie", hogy élőben nem is látta a szerkezetet.

A világháború végére 12-15 Tunny volt használatban, ezek nagy szolgálatot tettek a szovjeteknek 1943-ban Kurszknál, de óriási szerepük volt a normandiai partraszállás sikerében is. „Csodálattal adózunk Bill Tutte és a mérnökök emléke előtt” – nyilatkozta Whetter. „Nem volt semmilyen olyan rajz, amelyre építhettek volna. Eredeti gondolat volt, hihetetlen, amit elértek” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Életre kelt egy második világháborús kódfejtő gép

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra