Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A melegmozgalom történeti emlékei a Kongresszusi Könyvtárban

2011. május 10. 17:29 MTI

A melegek jogaiért küzdő amerikai polgárjogi mozgalom történelmi dokumentumait állították ki a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban.

<

Az először közszemlére tett dokumentumok az Egyesült Államok alkotmányos történetét és a tágabb polgárjogi mozgalom évtizedeit feldolgozó, Creating the United States (Az Egyesült Államok megalkotása) című tárlat részét képezi.

A kiállítás homoszexuálisokról szóló részének ötvenezer tételből álló anyaga a melegmozgalom legendás alakjától, Frank Kamenytől származik, akit a kormány 1957-ben azért bocsátott el csillagászi állásából, mert a vele azonos neműekhez vonzódott.

A tárlaton megtekinthető Kamenynek az amerikai legfelsőbb bírósághoz benyújtott, 1961-es keltezésű fellebbezése, mely az első hivatalos tiltakozásnak számít a szexuális irányultság miatti diszkrimináció ellen az amerikai történelemben.

Charles Francis, a Kameny Papers Project nevű kezdeményezés alapítója szerint a kiállítás mérföldkőnek számító újítása és nagy érdeme, hogy az amerikai melegek egyenjogúsági küzdelmét az ország alkotmányos történelembe ágyazva mutatja be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A melegmozgalom történeti emlékei a Kongresszusi Könyvtárban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra