Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Intenzív röntgensugárzásnak teszik ki az ókori műkincseket

2011. március 29. 11:28 BBC News

Meglepő felfedezéseket várnak a szakemberek az ősi műtárgyakon végzett erős, koncentrált röntgensugárzás alkalmazásával – jelentették be amerikai kutatók.

<

Az Amerikai Fizikus Társaság dallasi találkozóján amerikai kutatók rámutattak, hogy a szinkrotronokból érkező erős röntgensugárzással a műkincsek titkai ismerhetők meg. A technikával ugyanis meg tudják világítani a felszín alatti festékrétegeket, ráadásul a több ezer éve használt eszközökről is információkat nyerhetünk. A röntgenfluoreszcencia-vizsgálat (XRF) a megvilágítás utóhatásait méri meg; ahogy az atomok elnyelik a röntgensugarakat, azok energiái újraosztódnak, s egy kis része fényként újra kibocsátásra kerül. Mindegyik atom egy jellegzetes színű fényt szór szét, amely megteremti a lehetőséget az anyag kémiai vizsgálatára.

A technikát ugyan már korábban is használták, de az intenzív szinkrotronsugárzásban rejlő hatalmas potenciált csak most fedezték fel – magyarázta Robert Thorne, a Cornell Egyetem kutatója. „Ez a röntgensugarak intenzitását teszi lehetővé, így minden pontról teljes kémiai analízist tudunk készíteni” – mondta el Thorne, aki kollégáival együtt 2005-ben először vizsgált meg görög és római agyagedényeken levő feliratokat, amivel a már befejezett tárgy zománcrétegeit sikerült megvilágítani.

A technikának köszönhetően a már elkopott feliratokat is meg lehet fejteni, a véső ugyanis nyomokat hagyott az agyagedényeken. A kutatócsapat figyelme legutóbb Amerika felé fordult, mivel itt a dekorációk és feliratok teljes lekopása kiváló alkalmat nyújt a technológia alkalmazására; bár, mint azt Thorne elmondta, nehéz dolguk van, az érintett régió múzeumai ugyanis nem őrizték meg ezeket a műkincseket, azt gondolván róluk, hogy azok így kevésbé érdekesek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Intenzív röntgensugárzásnak teszik ki az ókori műkincseket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra