Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hitler megnyerhette volna a második világháborút

2011. március 9. 14:46

Hitler és a nácik könnyedén megnyerhették volna a második világháborút – állítja a Führer főstratégájáról, Erich von Mansteinról szóló könyv szerzője.

<

A német kormány által a titkosítás alól feloldott dokumentumok nem kevesebbet állítanak, mint hogy nem Hitler, hanem Erich von Manstein tábornagy volt az, akinek a nevéhez a Franciaország és Európa hetven évvel ezelőtti meghódításának terve fűződik. Nagyon aggasztó az a tény, hogy Manstein titkai sokáig ismeretlenek voltak a nyilvánosság előtt – írja Benoit Lemay az Erich von Manstein: Hitler főstratégája című könyvében.

Sok szakértő szerint Erich von Manstein sokkal nagyobb katonai lángelme volt, mint Hitler, Patton, Rommel, MacArthur vagy éppen Montgomery. „Ami az egészben a legőrültebb, hogy úgy tűnik, senki sem tud róla olyan sok mindent. Több évtizeddel a háború után azonban végre kiderült, hogy Manstein egy igazi nagykutya, Hitler agya, a Führer főstratégája volt” – magyarázta Mark Klein hadtörténész.

A tábornagy írásai, levelei és más feljegyzései arra nem adnak választ, hogy miért voltak titkosak ezek a náci iratok, s miért rejtegették évtizedeken át őket. A könyv szerzője a Wehrmach nemrégen közzétett dokumentumait hozza fel példaként: ezeket a német tisztviselők foglalták le a második világháború után, s nemzetbiztonsági okokra hivatkozva ellenezték az iratok közzétételét.

A titkos iratok azt sugallják, hogy a zsidók kiirtása a grandiózus tervnek csupán csak egy kis részét jelentette, a parancsnok elképzelése szerint a németek világuralomra törtek volna, de nem a mentálisan beteg Hitler, hanem Manstein vezetésével. A parancsnok szerint a Führer rosszul irányította az atombomba teszteket, s azt is a náci vezető fejére olvasta, hogy nem vitte hamarabb a csatasorba a fegyvert, amellyel teljesen ki tudták volna irtani az ellenséget. Lemay részletesen beszámol arról is, hogyan őrizték meg az atomfegyverrel kapcsolatos titkaikat a nácik, jóval azelőtt, hogy az amerikaiak bevetették volna sajátjaikat. „Nincs abban semmi titok, hogy ha Hitler még Hirosima előtt atommal látta volna el fegyvereit, a nácik az egész világot bekebelezték volna” – magyarázza Klein.

„Erich von Manstein egy olyan befolyásos katonai vezető volt, aki egyetlen Führer elleni merényletben sem vett részt, mivel úgy gondolta, hogy az összeesküvők csak káoszt idéznének elő, az egyetlen olyan dolgot, amelyet a parancsnok mélységesen megvetett” – írta könyvében Lemay. „Annak ellenére, hogy Manstein számos hadműveleti kérdésben összeszólalkozott Hitlerrel, úgy gondolta, hűségből bármi áron is, de a német állam mellé áll” – folytatódik az okfejtés.

John Keegan történész szerint Manstein a Wehrmacht egyik legnagyobb katonai elméje volt. Klein azon a véleményen van, hogy a parancsnokot jól ismerő történészek és náci tisztviselők azért tartották meg Manstein titkait, „mert ő volt az a géniusz, aki az összes német haditervet kieszelte”. A német átlagpolgár pedig kedveli a parancsnokot, s nem a szörnyet látja benne; igaz, Manstein, s nem Hitler volt az, aki „meggyújtotta a kanócot”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hitler megnyerhette volna a második világháborút

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra