Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Százéves a játékmackó

2002. november 27. 10:04

A játékmackó (angolul Teddy Bear) 1902 novemberében a legenda szerint Theodore (Teddy) Roosevelt amerikai elnökről kapta nevét.

<

Teddyk egymás közt
Teddy Roosevelt a két déli állam, Mississippi és Louisiana határvitájának rendezése után egy vadászaton vett részt, megsajnált egy riadt medvebocsot és nem lőtt rá. A Washington Post rögtön lecsapott a történetre, de így tett Morris Michtom brooklyni játékbolt tulajdonos is, aki rögtön játék mackót dobott a piacra Teddy mackója (Teddy's Bear) néven. Családi üzletében eredetileg a felesége által kitömött kis állatokat árusított, majd egy példányt elküldött magának az elnöknek is, és egyúttal megkérte, hadd használja a nevét gyermekjátékának népszerűsítésére.

Clifford Berryman, a Washington Post karikaturistája, aki maga is résztvevője volt a vadászatnak, "Határmegvonás Mississippiben" című karikatúrájában emlékezett meg a határvitát rendező és természetet védő amerikai elnökről.

Az eredeti rajznak számos amerikai újság készítette el a helyi változatát, de a képeken egyre kevésbé a bajbajutott bocs, mint inkább egy vérengző, még a vadászkutyákkal is elbánó medve képe rajzolódott ki. Berryman ekkor újrarajzolta a karikatúrát, de az addigra elterjedt felbőszített medve képe helyett megint egy rémült kis medvebocs került a rajzra. A képpel együtt változott a hivatalos történet is: a vadászaton szerencsétlen Roosevelt kárpótlásul a vadászok által elfogott medvebocsot lőhette volna le, de megsajnálta és elengedte. A medvebocs innentől kezdve minden Berryman rajzon az elnök attribútumaként majd végül helyettesítőjeként szerepelt. Teddy Bear a Butler Brothers cég révén vált az amerikai örökség legismertebb tömegtermékévé.

A Christie's centenáriumi aukcióján 2002. decemberben 3-án több mint 380 Teddy Bear ritkaság kerül kalapács alá 150 és 30000 font közötti áron.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Százéves a játékmackó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra