Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Maja város 3D-ben

2011. január 27. 13:11

Egyedülálló, interneten elérhető adatbázist tettek közzé egy ősi maja városról, aminek igazi gyöngyszeme a "világ hét új csodája" közé is beválasztott Chichén Itzá háromdimenziós bemutatása.

<

Az Institute for the Study and Integration of Graphical Heritage Techniques (INSIGHT) szakemberei a Yucatán-félszigetről háromdimenziós lézer szkenneléssel és digitális fotók segítségével készítettek nyílt forráskódú régészeti adatbázist. A kutatók a raw formátumú adatokat háromdimenziós modellekké alakították, s arra is törekedtek, hogy úgy ábrázolják az épületeket, ahogyan azok több száz éve kinéztek, különös tekintettel az anyagra és a fényekre.

„Ez volt az első olyan alkalom, amikor ilyen mértékben egy ősi közép-amerikai helyszínen sikerült befejeznünk egy 3D-s projektet” – nyilatkozta Kevin Cain, az INSIGHT igazgatója. A National Science Foundation és a Instituto Politecnico Nacional támogatásával megvalósuló Maya Skies a maja város, Chichén Itzá épületeinek és tárgyainak magas színvonalú digitalizációját tette lehetővé.

Az interdiszciplináris projekt a régészetben és a számítógépes grafika terén megvalósuló új módszereket is tükrözi. „A régészeti adatokat felhasználva gyökeresen megváltozhat az a kép, ahogyan a városokra eddig tekintettünk” – tette hozzá Cain.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Maja város 3D-ben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra