Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Azonosították IV. Henrik fejét

2010. december 16. 09:03

Kilenc hónapnyi kutatómunka után a szakembereknek sikerült azonosítaniuk Franciaország 1610-ben merénylet áldozatául esett királya, IV. Henrik elveszettnek hitt fejét – adta hírül a BMJ orvosi szaklap.

<

A tudományos tesztek bebizonyították, hogy valóban IV. Henrik bebalzsamozott feje került a tudósok birtokába – az a fej, amelynek a francia forradalom idején, 1793 után veszett nyoma, s egyik magángyűjteményből a másikba vándorolt.

IV. Henriket a Párizs melletti Saint Denis-székesegyházban helyezték végső nyugalomra, azonban a forradalom vérzivataros éveiben felnyitották a sírját, levágták a fejét, majd elrabolták. „Ezt az ügyet ugyanolyan fontosan kezeljük, mintha egy új törvényszéki orvostani eset lenne” – árulta el a kutatást vezető, Philippe Charlier.

Franciaország egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő királya, a nagy nőcsábász hírében állt IV. Henrik megteremtette a vallásbékét, beindította a gazdaságot, s olyan emblematikus épületeket terveztetett meg, mint a Pont Neuf és a Place des Vosges. Ő volt az első Bourbon-házi uralkodó és a Napkirály, XIV. Lajos nagyapja.

A fejen sikerült olyan jellegzetességeket felfedezni, amelyek a királyról készült portrékon is láthatók: ilyen például a jobb orrcimpa feletti seb, de azonosították az állkapocs bal oldalán a király ellen elkövetett, 1594-es sikertelen merénylet által okozott sérülést is, a radiokarbonos analízis pedig megállapította, hogy a fej a 17. századból való.

Charlier kollégáival együtt összehasonlította a fejet a francia uralkodók bebalzsamozási eljárásáról szóló boncolási jegyzőkönyvben foglaltakkal, amelyet IV. Henrik orvosa írt. A kutatók digitális rekonstrukciót készítettek az arcról, a számítógépes tomográfia pedig azonosságot mutatott a koponya és a királyt ábrázoló portrék, valamint a halála után készült gipszszobor között.

Frank Rühli, a Zürichi Egyetem munkatársa szerint nincs jogunk kételkedni a felfedezést illetően, ám a szakmát jobban megnyugtatná, ha a tudósoknak sikerült volna DNS-mintát venni.

A hír éppen IV. Henrik halálának 400. évfordulóján látott napvilágot. Jövőre misét celebrálnak a király tiszteletére, majd a fejet visszahelyezik a Saint Denis-székesegyházba IV. Henrik teste mellé.

Multidisciplinary medical identification of a French king’s head (Henri IV)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Azonosították IV. Henrik fejét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra