Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Amerika-ellenes tüntetés Teheránban a követségfoglalás évfordulóján

2010. november 4. 16:54 MTI

A teheráni amerikai nagykövetség elfoglalásának 31. évfordulóján, csütörtökön - mint minden évben - több ezer embert megmozgató tüntetést rendeztek az iráni fővárosban.

<

A főként iskolásokból álló tömeg Halál Amerikára!, Halál Izraelre! jelszavakat skandált, miközben transzparenseiken dicsőítette Ali Hameneit, Irán vallási és politikai vezetőjét, akiért - a feliratok alapján - a demonstrálók akár életüket is készek feláldozni.

Iszlamista diákok 1979. november 4-én megrohamozták az amerikai nagykövetséget, az ott dolgozó diplomatákat túszul ejtették, és 444 napon át tartották őket fogva. Ennek nyomán a két ország között megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok. Azóta minden évfordulón tüntetést szerveznek a volt külképviselet épületénél.

Ali Hamenei a tömeg előtt mondott beszédében hangoztatta: a 31 évvel ezelőtti akció jelképe a forradalmi ifjúság bátorságának az Egyesült Államok hatalmával szemben. A "kémfészek" elfoglalása előtt az Egyesült Államok térdre kényszerült - fűzte hozzá.

A szónok az amerikai elnököket bírálva úgy vélte, hogy barátinak tűnő szavaik valójában bársonykesztyűbe bújtatott vasöklöt takarnak, burkoltan utalva ezzel Barack Obama tavalyi üzenetére, amelyben a Fehér Ház jelenlegi lakója javasolta, hogy Washington és Teherán kezdjen új fejezetet kétoldalú kapcsolatainak a történetében.

A 31 évvel ezelőtti szakítás óta tovább romlottak az amerikai-iráni kapcsolatok, különösen Teherán vitatott atomprogramja miatt. Júniusban az ENSZ Biztonsági Tanácsa amerikai nyomásra újabb Irán-ellenes szankciókat fogadott el. Ezt követően az Egyesült Államok és az Európai Unió saját büntetőintézkedésekkel sújtotta az iszlám köztársaság energetikai, bank- és tengeri szállítási szektorát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amerika-ellenes tüntetés Teheránban a követségfoglalás évfordulóján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra