Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Londonban állítják ki a híres baktriai kincseket

2010. november 5. 09:32 The Daily Telegraph

A British Museum Afganisztánból származó aranyékszereket állít ki, miután Kabul rábólintott Nagy-Britannia kölcsönvételi kérelmére.

<

Az ázsiai ország északi részén, egy sírdomb mélyén talált kincsek a múlt évszázad egyik legnevezetesebb régészei szenzációjának számítanak. A nomád ősök leszármazottai attól féltek, hogy a kilencvenes évek polgárháborúja és a tálibok uralma alatt a 21 ezer darabból álló kollekciót elrabolhatják, netalán beolvaszthatják.

A baktriai kincsek újrafelfedezése nemzeti büszkeséggel töltötte el az afgánokat, az ékszereket azonban most elsősorban London és a brit fővárost felkereső turisták élvezhetik az „Afganisztán: az ókor útkereszteződése ” című kiállítás apropóján. „Fantasztikusan érdekes történetek kapcsolódnak a kiállított tárgyakhoz, amelyeket a polgárháború és a tálibok pusztítása elől egy pincében tároltak” – mondta el Sir William Patey, Afganisztán brit nagykövete.

A kincseket szovjet régészek fedezték fel 1978-ban Sheberghan települése mellett, egy sírdombszerű hegynél, amely koronák, medálok, kardhüvelyek, szobrok, érmék és kantárok hatalmas gyűjteményét tartalmazta; közülük nem egy az i.e. 6. századra datálható. A baktriai királyság ősi ázsiai kereskedőutak csomópontján helyezkedett el, majd az i.e. 4.században Nagy Sándor hódította meg területét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Londonban állítják ki a híres baktriai kincseket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra