Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Időkapszula került a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportba

2010. november 2. 13:42 MTI

Időkapszula került a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport belsejébe: a felújítási munkálatok végső szakaszában Kolozsi Tibor restaurátor a szoborcsoport lóalakjába helyezte el hétfőn azt a fémhengert, amely a ma emberének üzeneteit tartalmazza a jövő számára.

<

Levelek, versek, gyermekrajzok, gépelt papírlapok, újságok és Xantus Gábor filmrendező egyik filmtekercse is bekerült a kolozsvári Mátyás király-szoborba. Az időkapszulában helyet kapott a Transindex erdélyi hírportál olvasóinak a szoborral kapcsolatos leveleinek nyomtatott változata is.

A Krónika című kolozsvári napilap beszámolója szerint a világ minden részéről beérkezett üzeneteken kívül belekerült a rézből készült kapszulába egy Incze Ferenc erdélyi festőművész műalkotásairól szóló dokumentáció is, amelyet Polonyi Jolán, a festőművész lánya adományozott erre a célra. Nem maradt ki József Attila Nem, nem, soha! című verse sem a kapszulából.

Kolozsi Tibor és László Bakk Anikó, a Mátyás király szellemi örökségét ápoló kolozsvári Amaryllis Társaság tiszteletbeli elnöke voltak a kezdeményezés ötletgazdái. Eredetileg május 15-én szerették volna elhelyezni a kincses város lakóinak üzenetét tartalmazó időkapszulát a lovas szobor belsejében. Erre végül hétfőn került sor.

A Kolozsvár főterén álló Fadrusz János által alkotott, 1902-ben leleplezett szoborcsoportot a tervek szerint november 27-én avatják újra a felújítási munkálatok végeztével. A felújítás eredeti határideje 2010. július 22. volt. A szoborcsoport restaurálásának költségeit fele-felerészben a román és a magyar állam fizeti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Időkapszula került a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra