Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Meghackelték az 1994-es dél-afrikai választásokat

2010. október 28. 08:20 BBC News

Hacker próbálta megakadályozni Nelson Mandela 1994-es történelmi megválasztását – állítja egy újonnan megjelent könyv.

<

A könyv szerzője, Peter Harris, a választási monitoring bizottság akkori vezetője szerint egy hacker törte fel az amúgy áthatolhatatlannak hitt rendszert. A manipulációs kísérletet végül lefülelték, de az elkövetőt nem tudták beazonosítani.

Sokan már el is felejtették, hogy mennyire pattanásig feszült volt a helyzet 1994-ben, amely végül elhozta Mandela felemelkedését, s véget vetett az apartheid rendszernek. „Szélsőjobboldali összeesküvés bontakozott ki egy fegyveres felkelés érdekében a védelmi erők segítségével. Bombákat robbantottak fel, hogy megakadályozzák a választás lebonyolítását, s ezzel tömegpánikot idézzenek elő” – emlékezett vissza Harris.

A választások végül rendben lezajlottak, de egy hónappal később, májusban egy számítógépes hacker behatolt a választási bizottság számítógépes rendszerébe, s három szélsőjobboldali párt szavazatarányát módosította – természetesen a győztes ANC kárára. Egy, az ENSZ által támogatott szakértő azonban rájött a választási csalásra, majd sikeresen beavatkozott a folyamatba.

Az eredmények kihirdetése így két nappal elhúzódott, amely az ANC félelme szerint felvethette a csalás gyanúját. „A végeredmény azonban jogos és igazságos volt” – mondta Peter, aki szerint a csúszás azért következett be, hogy minden kétséget kizáróan megbizonyosodjanak a szavazatok pontos arányáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Meghackelték az 1994-es dél-afrikai választásokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra