Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Minden második berlini faltöredék hamisítvány

2010. október 18. 15:45 MTI

A német fővárosba látogató bel- és külföldi turisták kedvelt emléktárgyai közé tartoznak a néhai berlini fal darabkái, amelyekből széles választékot kínálnak szuvenírboltok éppúgy, mint az egykori Checkpoint Charlie környékén megtelepedett alkalmi árusok. Egy német hetilap azonban kiderítette, hogy a jó pénzért forgalomba hozott maradványok fele közönséges hamisítvány.

<

A fal "kilyukadása" utáni hetekben, 1989 novemberében és decemberében sokan estek neki vésővel, kalapáccsal az akkor még egybefüggő, mintegy 170 kilométer hosszú betonépítménynek, hogy kézzelfogható emlékhez jussanak a Berlint 28 éven át megosztó falból. Néhány "falkopáncs" (Mauerspechtnek hívta őket a leleményes berlini nyelvjárás) nemcsak az otthoni szuvenír-gyűjteménynek dolgozott, hanem jó üzletet is szimatolt a kalapálásban. Úgy számoltak, hogy a fal lebontása után Berlinbe látogató turisták szívesen vásárolnak majd megkövült emléket Berlin megosztottságának évtizedeiből.

A faldarabok csakugyan jó üzletnek bizonyultak: amerikai és japán, spanyol és kínai vendégek "viszik mint a cukrot" a többnyire színes faltöredékeket. Hűtőszekrény-mágnessé alakítva 7,95 euróba kerül egy kisebb darab, könyvjelzőként vékonyra csiszoltan 3,90 eurót kell fizetni értük. Aki bedarálva és kis palackba töltve akarja hazavinni, annak 4,50 euróba kerül a szuvenír. Kulcstartóként, átlátszó plexitokba zárva 5,70 eurót kérnek egy darabkáért, míg egy öklömnyi darab ára 14,50 euró. Hasonló méretű példány, rajta kínai gyártmányú Trabant makettel, műanyag talapzatra szerelve 19,80 eurót kóstál.

Megfigyelők gyanúsnak találták, hogy húsz évvel a fal lebontása után még mindig hatalmas kínálat mutatkozik "eredeti" faldarabokból. A Bild am Sonntag utánajárt a dolognak, és megvizsgáltatott tucatnyi, különböző helyeken vásárolt példányt. Az eredmény: minden második betondarab hamisítvány, nem a gyűlölt berlini falból származik.

Ezt szakember állítja, mégpedig Ralf Milke, a berlini Freie Universität kőzettani intézetének munkatársa. Mint a lapnak elmondta, az eredeti "kommunista" fal az évek során elmeszesedett, továbbá tartalmazott egy jellegzetes ásványt: kalcium-szilíciumhidrogént (CaSH). Ha a mikroszkóppal és röntgenkészülékkel megvizsgált mintadarabokban nem mutatható ki ez a vegyület, akkor azok bizonyosan nem az igazi falból származnak.

A Bild am Sonntag szembesített a vizsgálat eredményével egy nagykereskedőt, aki saját bevallása szerint a szuvenír-boltok 80 százalékának szállít faldarabokat. A hamisítvány szó hallatán Volker Pawlowskinak lila lett a feje, és kijelentette: a hamis darabok bizonyosan nem tőle, hanem egy másik nagykereskedőtől származnak. A különös csupán az - jegyezte meg az újságíró -, hogy Pawlowski internetes boltjában ugyanolyan csomagolású kövek kaphatók, mint azok, amelyeket az egyetemi laborvizsgálat hamisítványnak talált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Minden második berlini faltöredék hamisítvány

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra