Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fasiszta himnusz miatt veszett össze Toscanini Mussolinivel

2010. április 21. 10:43 Fekete István

A Mussolini által a "világ legnagyobb karmesterének” tartott Toscaninit bátor kiállása miatt Európa-szerte széles elismerés övezte, amiért a művész több alkalommal is ellenállt a párt kérésének, s nem játszatta el koncertjein a fasiszta Olaszország kvázi-hivatalos himnuszát.

<

A Giuseppe Blanc által szerzett Giovinezza (Fiatalság) eredetileg egy torinói egyetem indulójaként került a köztudatba, de igazából az első világháborúban a frontokon harcoló olasz katonák révén vált ismertté. Először Gabriele d’Annunzio adott politikai színezetet a dalnak, az induló ugyanis a fiumei tömegmegmozdulások egyik vissza-visszatérő elemévé vált.

A fasiszták hatalomátvételét előkészítő római menetelés (Marcia su Roma) során énekelt verzió G. Castaldo közreműködésének volt köszönhető, amely a Blanc-féle változaton és Marcello Manni szövegesítésén alapult. Később Mussolini Salvator Gottát kérte fel a himnusz átírására: a zeneszerző ebben a fasiszták által kedvelt toposzokat népszerűsítette, külön hangsúlyozva a fiatalság és a nacionalizmus szerepét az új Római Birodalom alapjainak lerakásában.

A fiatalság spirituális támaszt adott a fasizmus triumfálásának, amellyel Mussolini – mint a fiatalság reprezentánsa – magának vindikálta a jogot Olaszország irányítására, a duce ekkor ugyanis a legfiatalabb hivatalban levő kormányfő volt Európában – például ezért is tiltották meg az Ufficio Stampának, hogy a párt sajtóosztálya a miniszterelnök születésnapjainak megünnepléséről adjon hírt.

A Giovinezza 1924-ben vált az olasz nemzeti fasiszta párt himnuszává, amely egészen Olaszország kapitulációjáig, 1944-ig volt használatban. A Gotta-féle verzió Olaszország de facto himnusza lett, ugyanis a húszas évektől kezdve fokozatosan kezdte kiszorítani az olasz egységet és királyságot megtestesítő Marcia Reale-t. A fasiszta párt indulóját bárhol, bármilyen apropóból eljátszották, csakhogy a nép leróhassa tiszteletét a Duce és birodalma előtt, lett légyen az sportesemény, rádióműsor, film vagy tömegrendezvény.

A feketeingesek sokszor még a külföldi vendégeket is rendre utasították, ha azok nem vették volna le kalapjukat a himnusz felcsendülésekor. Mégis volt valaki, aki rendre borsot tört a hatalom orra alá: a fasiszták által nagy becsben tartott Arturo Toscanini számtalanszor mondott nemet a Giovinezza eljátszására felszólító parancsnak. Az 1919-ben a fasiszták színeiben még parlamenti székért küzdő karmester először 1922-ben milánói koncertjén húzta keresztül Mussolini számításait, amellyel ugyan hamarosan kegyvesztetté vált a diktátor szemében, de Európában igazi hősként tekintettek a világhírű művészre.

Toscanini éppen a Falstaff-ot kezdte volna dirigálni, amikor a fasiszták arra kérték a mestert, hogy először a Giovinezzát vezényelje. Amikor a párt illetékesei már másodszorra szólították fel a csökönyös művészt, Toscanini kettétörte karmesteri pálcáját és kivonult a teremből. A fasiszták erre vérszemet kaptak, s úgy határoztak, hogy az opera harmadik felvonása után mindenképpen el kell játszani az indulót. Toscanini erre fejhangon a következőket mondta: "Nem fogják ezt az átkozott dalt elénekelni! A Scala művészei nem varieté-énekesek!” – a megzavarodott zenészek pedig elhagyták a színházat, így a himnusz éneklését csak zongorán követték. (Toscanini csak ideig-óráig volt Mussolini bűvkörében, a művész az 1919-es választási kudarc után fokozatosan kezdett eltávolodni az egyre ellenszenvesebbé váló ducétól. A karmester egy ízben így sommázta a Mussolinihoz fűződő kapcsolatát: "Ha képes lennék embert gyilkolni, megölném Mussolinit.”)

Mussolini és Toscanini átmenetileg fegyverszünetet kötött, a Duce pedig ismét közeledni próbált a művészhez. A vezér közös fotókon tetszelgett a karmesterrel, sőt, 1925-ben még szenátorrá is ki akarta nevezni Toscaninit. 1926-ban azonban újra kiásták a csatabárdot: Toscanini előre tudatta a La Scala elöljáróival, hogy nem fogja politikai nyomásra levezényelni a fasiszták indulóját, mire bosszúból Mussolini sem jelent meg Puccini operájának, a Turandot premierjén. Toscanini 1931-ben szintén szembeszállt Rómával, mire a feketeingesek a bolognai Teatro Comunale előtt alaposan helyben hagyták a 62 éves karmestert, aki ezt követően elhagyta Olaszországot, s egészen a második világháború végéig nem is tért haza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fasiszta himnusz miatt veszett össze Toscanini Mussolinivel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra