Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hitler Piroskát is megmentette volna

2010. április 20. 11:13 The Daily Telegraph

A náci propaganda a meséket sem kímélte, és Adolf Hitler - akár csak áttételesen is - szinte mindegyikben jóságos megmentőként tűnt volna fel - derül ki egy új kutatásból.

<

Goebbels már a nácik hatalomra kerülésekor meglátta a lehetőséget a mesék átírására: ezek megfelelő formálásával ugyanis szerinte már idejekorán el lehetett ültetni a megfelelő gondolatokat a fiatalok fejében.

A Ron Schlesinger vezette kutatócsoport eredményeit a nemrég megjelent, "Rotkäppchen im Dritten Reich. Die deutsche Märchenfilmproduktion zwischen 1933 und 1945" című könyvben adták közre, és abból az is kiderül, hogy a miniszter mindvégig óvta a meséket módosítóit, hogy óvatosan és ügyesen járjanak el, mert a gyerekek hamarabb észreveszik az oda nem illő, propagandisztikus részeket, mint a szüleik.

Az első ilyen náci tündérmese 1935-ben a Csizmás kandúr németesített változata volt, amelyben a főhős a mese végén egy Hitler-szerű alakká változik, és őt a nürnbergi pártnapokhoz hasonló ünnepségen köszönti az ünneplő tömeg - égnek csapott jobb karral.

A Piroska és a farkasból készített mozifilmben egy piros köpenyén horogkeresztet viselő kislány megy át az erdőn, és a farkastól őt később egy SS egyenruhát viselő, gesztusaiban Hitlerre emlékeztető alak menti meg. A Hófehérkében Hitler a lány apjának szerepét kapta, aki hatalmas hadseregével négy hete küzd a „keleti” ellenség ellen; érdekes párhuzam, hogy az 1939. októberi premierre épp egy hónappal Lengyelország lerohanása után került sor.

A mesékbe a zsidók démonizálása, és a háború jogosságának megindoklása is bekerült: ez utóbbi esetben azt hangsúlyozták ki, hogy a németeknek minden áron, még a gyerekek szobájában is szembe kell szállniuk az ellenséggel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hitler Piroskát is megmentette volna

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra