Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Személyes emlékek a 20. századról

2010. március 23. 19:33 MTI

Nemzetközi történész tanácskozást tartanak a személyes visszaemlékezések portáljáról, a Nemzet Emlékezete elnevezésű nemzetközi honlap fejlesztéséről szerdán a budapesti Terror Háza Múzeumban - közölte Máthé Áron, a közgyűjtemény történésze.

<

A rendezvényen a magyar fejlesztésekről Máthé Áron, illetve Stark Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének főmunkatársa ad áttekintést.

Máthé Áron elmondta, hogy a honlap létrehozását néhány évvel ezelőtt a cseh Post Bellum nevű intézmény kezdeményezte, amelyhez magyar részről a Terror Háza Múzeum csatlakozott, támogatást pedig a Visegrádi Alaptól nyertek. A portál kortárs elbeszélők, civilek emlékeit gyűjti egybe, a honlapra korabeli hangfelvételek, szövegek, fényképek, archív dokumentumok kerülnek fel. A Nemzet Emlékezete ily módon hozzáférhetővé teszi azon kortársak visszaemlékezéseit, akik hozzájárultak ahhoz, hogy tanúságaik a modern történelem tanulmányozását szolgálják - tette hozzá Máthé Áron.

Elmondása szerint a honlap szeretné megismertetni a 20. század totalitárius rendszereinek lényegét. Vizsgálják a nácizmust, a kommunizmust, és megpróbálják feltárni azokat az okokat, amelyek befolyásolták az emberek viselkedését ezekben az időkben. Az emlékeket igyekeznek egymással összevetni, valamint történelmi korszakok, évfordulók, évek és események alapján rendezni úgy, hogy azok a kutatók számára használhatók legyenek.

A Nemzet Emlékezete digitális kortárs levéltárat 2008-ban három cseh intézmény, a Post Bellum Egyesület, a Cseh Rádió és a Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet hozta létre. A Post Bellum a kortárs elbeszélők emlékgyűjteményét 2001-től építő újságírók és történészek egyesülete, a Cseh Rádió egy jelentős, széles körű hangtárral és technikával rendelkező, közjogi médiaintézmény, a Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet pedig egy olyan hivatal, amely a huszadik század totalitárius rendszereinek vizsgálatával, elemzésével és dokumentálásával foglalkozik.

A különböző történeti emlékek a www.pametnaroda.cz cím alatt érhetők el. A kutatók hozzáférhetnek minden eddig feltöltött dokumentumhoz, és kommentálhatják az emlékezők tanúságtételeit, bekapcsolódhatnak a szakmai vitákba. A honlapon második világháborús veteránok mellett az 1939-1945-ös csehszlovák ellenállási mozgalom képviselőinek, a holokauszt áldozatainak, az ötvenes évek politikai foglyainak, egyházi méltóságoknak, feketelistán lévő értelmiségieknek, valamint a végrehajtó hatalom képviselőinek, politikai funkcionáriusainak visszaemlékezései találhatók meg.

A digitális archívum fokozatosan bővül a kulturális élet vezető személyiségei, nemzeti kisebbségek vezetői, magyar, szlovák, román, baltikumi, illetve más európai szemtanúk emlékeivel. A vallomásokat digitalizálják, angol nyelvre fordítják, s a Nemzet Emlékezete portálra való végső felhelyezés előtt szerkesztői kontrollnak vetik alá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Személyes emlékek a 20. századról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra