Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A skótok emlékezete

2002. október 17. 17:11

Emléktáblát lepleznek le a tudós emlékére, akinek a természetes kiválasztódás forradalmi elméletét köszönheti a világ. Darwin az edinburghi egyetem orvostanhallgatója volt, de alig másfél év múlva abbahagyta tanulmányait. Az emléktáblán dombormű ábrázolja a diákkorban lévő Darwint.

<

Charles Darwin
November 22-én leplezik le az emlékművet, amit a Királyi Múzeum hátsó bejáratánál helyeztek el. Itt volt annak idején Darwin diákszállása. Az ünnepséget az Edinburghi Egyetem és a Skót Nemzeti Múzeumok Szövetsége közösen szervezi. Utána félnapos ingyenes nyilvános szemináriumot rendeznek, melyen Darwin szakértők tartanak előadást, köztük a tudós életrajzírója, Dr. James Moore.

Az edinburghi egyetemet otthagyva Darwin Cambridge-ben teológiát tanult, hogy az Anglikán Egyház papja legyen. 1831-ben fizetség nélkül indult el mint természettudós egy 5-éves dél-amerikai expedícióra a Beagle hajó fedélzetén. Az óriás teknőseiről híres Galapagos szigeteken látottak vezettek el a Fajok Eredetéről szóló híres művéhez, melyet 1859-ben adtak ki. Miután családot alapított a London melletti Downe-ban telepedett meg. 1882 április 19-én hunyt el. A Westminster Apátságban temették el.

  • forrás: BBC

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    A skótok emlékezete

  • Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra