Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kőkori bevándorlóktól származnak Skandinávia őslakói

2009. szeptember 28. 10:21 Science Daily, MTI

A jelenkori skandináv népesség nem tekinthető azok egyenes leszármazottjának, akik a térséget a legutolsó jégkorszak végén lakták, hanem a későbbi betelepülők ivadéka - derült ki egy közös brit, dán és svéd DNS-vizsgálatnak köszönhetően, a kutatás eredményeit a Current Biology című szakfolyóiratban hozták nyilvánosságra.

<

"A gyűjtögető-vadászó népesség, amely több mint négy évezrede lakta Skandináviát, genetikailag különbözött a jelenkoritól" - magyarázta Anders Götherström, az Uppsalai Egyetem Evolúciós Biológiai Intézetének docense, aki Eske Willerslevvel, a Koppenhágai Egyetem professzorával közösen irányította a projektet.

A vizsgálat során, amelyben svéd, dán és brit kutatócsoportok vettek részt, a kőkorszaki emberi csontmaradványokból vett DNS-minták alapján próbálták megállapítani, hogy a növénytermesztés és az állattartás módszereit a betelepülő népesség terjesztette-e el, vagy az őshonos vadászó-gyűjtögető törzsek innovációjáról van-e szó.

"Igen bonyolult megbízható genetikai eredményeket kapni az ősi csontmaradványokból" - magyarázta Helena Malmström, az Uppsalai Egyetem Evolúciós Biológiai Intézetének munkatársa, aki a neolitikumból származó csontanyag DNS-szekvenálását végezte el. (A szekvenálás olyan biokémiai módszer, amelyet a DNS-t alkotó alapegységek, az úgynevezett nukleotidok - adenin, guanin, citozin és a timin sorrendjének a meghatározására használnak. A DNS szekvenciája határozza meg azt az örökletes genetikai információt, amely minden élő szervezet működésének alapprogramját adja)

Sok időt vettek igénybe azok a vizsgálatok is, amellyel a tudósok bebizonyították, hogy valóban több ezer éves mintáról van szó. A kutatók végső soron arra a következtetésre jutottak, hogy a skandináv országok mai lakossága nem tekinthető a régió kőkorszaki vadászó-gyűjtögető népesség egyenes leszármazottjának. Ebből az következik, hogy valamilyen mértékű bevándorlás történt Skandináviába, amely időben valószínűleg egybeesett a mezőgazdasági termelés meghonosodásával a régióban. E népvándorlás mértékét jelenleg azonban lehetetlen meghatározni - mutatnak rá a kutatók.

Helena Malmström, M.Thomas P. Gilbert, Mark G. Thomas, Mikael Brandström, Jan Storå, Petra Molnar, Pernille K. Andersen, Christian Bendixen, Gunilla Holmlund, Anders Götherström, and Eske Willerslev. Ancient DNA Reveals Lack of Continuity between Neolithic Hunter-Gatherers and Contemporary Scandinavians

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kőkori bevándorlóktól származnak Skandinávia őslakói

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra