Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hamis képek illusztrálták Frida Kahlo életrajzát

2009. szeptember 25. 14:15 MTI

Jogi panasszal élnek Frida Kahlo munkásságának kezelői, mivel szerintük a közelmúltban megjelent két könyv is hamisan állította, hogy a feltüntetett feljegyzések, rajzok és illusztrált levelek a mexikói festőnőtől származnak.

<

A 15 művészeti szakértőből álló bizottság "arra jutott, hogy többségük nem a művész kezéből származik" - mondta Jose Luis Perez Arredondo, a festőnő alkotásait kezelő Mexikói Központi Bank részéről. A 47 évesen, 1954-ben elhunyt Frida Kahlót "művészeti emlékké" nyilvánították 1984-ben, ez azt jelenti, hogy munkássága a mexikói törvények védelme alatt áll. A panasz a Finding Frida Kahlo és a The Labyrinth of Frida Kahlo című könyveket érinti.

"A Findig Frida Kahlo oldalain látható munkák hamisak" - mondta James Ols amerikai szakértő. "Miután ellenőriztük ennek az Egyesült Államokban kiadott fényűző könyvnek a dokumentációját, mi tizenöten, akik mindannyian dolgoztunk Frida Kahlo munkáival kapcsolatos kiállításokon, könyveken és esszéken, arra a következtetésre jutottunk, hogy ezek a dolgok nem tőle származnak" - fejtette ki Ols. "A Sotheby's aukciós ház visszavonta ezeket a feljegyzéseket, rajzokat és festményeket a katalógusából, amit nem tett volna meg, ha eredetiek lennének" - tette hozzá a szakember.

A világon becslések szerint 400-500 hamis Kahlo-mű forog, ez a festőnő népszerűségét jelzi. Frida Kahlo Raices (Gyökerek) című festménye 2006-ban 5,6 millió dollárért kelt el egy New York-i árverésen, ami rekordot jelent a latin-amerikai művészek körében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hamis képek illusztrálták Frida Kahlo életrajzát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra