Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1960-ban Horn Gyula kézbesítette a nagykövetek aláírásait

2009. április 20. 09:42

A hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum birtokába került az a patinás ajándék, amelyet az 1956-os moszkvai magyar nagykövetnek, Boldoczki Jánosnak Horn Gyula kézbesített a diplomata 1960-os visszavonulása után.

<

Az ajándék maga egy aláírásgyűjtemény; s az 1960-ban a szovjet fővárosban szolgáló 39 nagykövet kézjegyét tartalmazza Afganisztántól Vietnámig. A forrást egy orosházi asszonytól kapta meg az Emlékpont Múzeum; a nőnek korábban Boldoczki János özvegye adta át. Boldoczkiné az aláírásgyűjteményt - más egyéb papírokkal együtt - feleslegesnek ítélt kacatként kezelte; ki akarta dobni, végül azt mondta segítőjének, nyugodtan használja fel gyújtósanyagként. Az adományozó sok mindent el is tüzelt, de az aláírásgyűjteményt a díszes borítója miatt megtartotta, és most a múlt történéseit kutató és feldolgozó Emlékpont rendelkezésére bocsátotta.



Boldoczki Jánost, az 1953-ban felállt első Nagy Imre-kormány külügyminiszterét 1956 nyarán nevezték ki moszkvai nagykövetté. A forradalom alatt és utána is megtartotta megbízatását. Neve november elején felmerült egy a Nagy Imre-kabinettel szemben felállítandó ellenkormány esetleges tagjaként is, de végül nem lett tagja a Kádár János vezette minisztertanácsnak. Moszkvai nagyköveti posztjáról 1960 májusában hívták vissza. A későbbiekben a Baromfiipari Országos Vállalat egyik igazgatója lett, 1988-ban hunyt el.

Horn Gyula 1960-ban a Külügyminisztérium szovjet osztályának attaséjaként dolgozott, így feladatkörébe tartozott a moszkvai magyar nagykövetséggel való kapcsolattartás is. Ennek részeként segédkezett abban, hogy a visszahívott nagykövet, Boldoczki János ajándékot kapjon egykori moszkvai diplomata kollégáitól. Horn Cölöpök című visszaemlékezésében is ír erről az időszakról: „A szovjet osztályra kerültem, ahol kezdettől fogva tetszett az élet. Fogadásokra, államközi eseményekre jártunk, olyanokra, amelyekről előtte csak újságokban olvastam, s akkor valami nagyon fontosnak, izgalmasnak tűntek”.

Az ajándék Horn Gyula és az 56-os moszkvai nagykövet személyén túlmenően azért is érdekes, mert egyben diplomáciatörténeti forrás, mely pontos lenyomatát adja az 1960-as moszkvai nagyköveti testület személyi összetételének. Az aláírásgyűjteményt az Emlékpont munkatársai digitalizálták; a kutatók, az érdeklődők a közgyűjtemény honlapján tekinthetik meg a teljes dokumentációt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1960-ban Horn Gyula kézbesítette a nagykövetek aláírásait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra