Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elhunyt a legendás orosz hírszerző

2009. január 4. 13:16 MTI

95 éves korában elhunyt Szentpéterváron Anatolij Gurevics, a II. világháború ismert orosz hírszerzője - jelentette az Eho Moszkvi rádióállomás szombaton.

<

Gurevics a háború idején a Németországban - továbbá Svájcban és Franciaországban - a Rote Kapelle (Vörös zenekar) fedőnéven működő ellenálló szervezet helyettes vezetője volt. Németországban 1942 nyarától a Rote Kapelle több mint 120 tagját tartóztatták le, s közülük 45-öt kivégeztek.

Mai ismeretink szerint a szervezet tagjai a náci rezsimet ócsárló plakátokat ragasztottak ki, röplapokat küldtek szét részben postai úton, zsidókat bújtattak, dokumentálták a nácik bűntetteit, segítettek a hadifoglyoknak, veszélyes körülmények között egyebek mellett ételt, szappant, más hasonló létfontosságú cikkeket adva nekik, és lehetőség szerint tájékoztatták a hadifogságba kerültek hozzátartozóit rokonaik sorsáról. A Rote Kapelle kapcsolatban állt az orosz NKVD titkosszolgálattal is, és egyebek között ők is figyelmeztettek Hitler várható támadására a Szovjetunió ellen, amiről Gurevics saját honlapja szerint a Svájcban dolgozó magyar kémtől, Radó Sándortól értesült.

A hidegháború idején az akkori Nyugat-Németországban tovább ápolták a legendát, film is készült a szervezet tevékenységéről. Gurevics azok között volt, akiket 1942-ben letartóztattak, de túlélte a háborút. 1945-ben sikerült hazatérnie. Egy Sonderkommando vezetőjét vitte magával fogolyként, de hazájában 20 évi, a Gulagon eltöltendő fogságra ítélték. Sztálin halála után kiszabadult, de nem rehabilitálták, majd a hruscsovi enyhülés idején újra börtönbe került. Rehabilitálására csak 1991-ben került sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt a legendás orosz hírszerző

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra