Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégis szállíthatott fegyvereket a Lusitania

2008. december 22. 08:56 The Daily Telegraph

A Lusitania elsüllyesztése az első világháború egyik legszörnyűbb tragédiája volt: az Egyesült Államokat az első világháborúba bevonó incidens 1200 áldozatot követelt. Egy új felfedezés szerint azonban a németek korabeli érvelésének igaza volt, és a hajó tényleg fegyvereket szállíthatott.

<

A búvárok egy nemrég megkezdett kutatás során fedezték fel az 1915 májusán utolsó útjára indult hajó sötét titkát: a Lusitania rakterének átkutatásakor ugyanis lőszeres ládákat és fegyverutánpótlást találtak. Mindez alátámasztja a korabeli német érvelést, amely azzal indokolta a támadást, hogy a hajót az ott szállított fegyverek miatt küldték a tenger fenekére.

A bejelentés szerint közel négymillió, Amerikában gyártott Remington .303-as töltényt találtak az utasszállítóban. Ez egyben azt is jelenti, hogy Winston Churchill az Admiralitás első lordjaként pontosan tudhatta a támadás pontos okait: egy korábbi levelében a politikus arról írt, hogy az angolok ügyének nagyon jót tenne egy hasonló német támadás. A búvárok felfedezése egyben arra is magyarázatot adhat, hogy a hajó egy egyszerű torpedótalálat következtében miért süllyedt el alig 18 perc alatt. Ráadásul a 764 túlélő közül többen is beszámoltak egy második robbanásról, aminek eddig nem volt magyarázta, ám a lőszerek jelenléte ennek okát is megadja.

A New Yorkból Liverpool felé tartó hajót az ír partoktól nagyjából 15 kilométerre süllyesztette el egy német tengeralattjáró. Az angolok szinte azonnal kalóztámadásnak minősítették az agressziót, az Egyesült Államokban pedig a tragédia nagyban hozzájárult a németellenes hangulat felhergeléséhez, hiszen 128 amerikai állampolgár is odaveszett a gőzössel.

Robert Lansing egykori amerikai külügyminiszter szerint ez az eset adta meg az alapot arra, hogy végleg a britek mellé álljanak. Ezt persze ők tovább tüzelték, és az amerikai lapokban már úgy terjedt el a tragédia híre, hogy mellette azt is leközölték, miszerint a német gyerekek is tanítási szünetet kaptak, hogy mindenki a hajó elsüllyedését ünnepelhesse. A propaganda is felhasználta az ügyet, és a toborzási plakátokon egy hajótörött, karjaiban gyermekét tartó nő szerepelt, alatta a felirattal: „Jelentkezz”!

A roncs jelenleg Gregg Bemis amerikai üzletember tulajdonában van, aki szerint a felfedezés több mindenben újraírhatja az első világháború hadtörténetét. Ráadásul ez még nem minden, hiszen a Lusitania gyomrában több tonnányi ismeretlen konténer is volt, amelyekben szinte biztos, hogy hadianyagok lehette. Ezt a további vizsgálatok is alátámaszthatják majd, amelyekre jövőre kerül majd sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégis szállíthatott fegyvereket a Lusitania

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra