Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták Leonardo ismeretlen rajzait

2008. december 18. 14:23 MTI

Elképzelhető, hogy Leonardo da Vinci eddig ismeretlen rajzait fedezték fel a firenzei mesternek a Louvre-ban található Szent Anna harmadmagával című festményének hátoldalán - jelentette be csütörtökön a párizsi múzeum.

<

A France 2 francia közszolgálati televízió híradójának beszámolója szerint az alig látható rajzokat akkor vette észre a Louvre egyik muzeológusa Leonardo da Vinci festményének hátoldalán, amikor azt egy laboratóriumi vizsgálat miatt leemelték a helyéről. Amit ő egy lófejnek és egy koponyarészletnek vélt látni, arról jelenlévő kollegái először úgy gondolták, hogy csak piszokfoltok.

Az infravörös vizsgálat azonban igazolta a muzeológust, sőt egy harmadik, szabad szemmel nem látható rajzot is kimutatott. Ezen az alig 15 centiméteres képen a báránnyal játszó gyermek Jézus felsőteste látható. Ez utóbbi rajz hozható egyértelműen összefüggésbe a festményen magán is megjelenő kisdeddel és báránnyal.

Vincent Pomarede, a Louvre főmuzeológusa szerint a rajzok egyértelműen Leonardo da Vinci stílusában készültek, de hogy tényleg a mester készítette-e őket, arra majd csak alaposabb vizsgálatok után lehet biztos választ adni. A Louvre szerint mindenképpen kivételes felfedezésről van szó, mert festmények hátoldalán nagyon ritkán szoktak rajzokat találni. Leonardo da Vinci esetében pedig még soha nem fordult elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták Leonardo ismeretlen rajzait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra