Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A szovjet vezetést hibáztatják az ukrajnai éhségért

2008. július 25. 09:07

Az ukrán kormány a szovjet vezetőket vádolta meg szerdán a több millió ember életét követelő tragédia előidézésével.

<

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) olyan levéltári dokumentumokat tett közzé, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy Joszif Sztálin szovjet vezető és alárendeltjei a felelősek az éhínségért. Az áldozatok pontos száma körül továbbra is vita van: egyes történészek úgy vélik, hogy 3,5 millióan haltak meg az éhínségben, míg az ország vezetői tízmillió halottról beszélnek.

Nem volt kegyelem

A kérdés fájó pont az amúgy is hűvös orosz-ukrán viszonyban, s az újabb kijevi lépés várhatóan tovább fokozza majd a feszültséget. Az ukrán kormány korábban is Sztálint és körét vádolta az éhínség előidézésével, de most először tett közzé dokumentumokat álláspontja alátámasztására.

"A levéltári dokumentumok egyértelműen tanúsítják, hogy az 1932-33. évi éhínség-népirtás a totalitárius kommunista rendszer tervezett bűncselekményeinek a következménye" - áll az SZBU közleményében.

A dokumentumok utasításokat tartalmaznak azok megbüntetésére, akik ellenállnak a kollektivizálásnak és megtagadják a termékbeszolgáltatást, valamint részleteket közölnek az ukrán nacionalista szervezetek felszámolására indított kampányokról. A szovjet hatóságok az éhínséggel akarták rábírni Szovjetunió-szerte a parasztokat, hogy adják fel saját földjeiket és csatlakozzanak a kolhozokhoz.

Moszkva elutasítja az ukrán vezetőknek - élükön Viktor Juscsenko elnökkel - azt a követelését, hogy minősítsék az ukrán nép elleni népirtásnak a tragédiát, mondván, hogy annak szenvedői voltak más etnikai csoportok, így oroszok és kazahok is. Oroszország ugyanis a Szovjetunió jogutódaként jogi lépésre is számíthat, ha az éhínséget nemzetközileg népirtásnak ismerik el.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A szovjet vezetést hibáztatják az ukrajnai éhségért

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra