Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mentsük meg Kőrösi Csoma kolostorát!

2008. július 11. 13:04

Végre megkezdik Kőrösi Csoma Sándor keletkutató egykori kolostori szobájának felújítását Indiában, a zanglai palotában.

<

Kőrösi Csoma Sándor 1819-ben gyalogosan, kevés pénzzel indult útnak, hogy a Himalája vonulatai mögött rejtőzködő feltételezett magyar őshazát felkutassa. Gigászi küzdelmei ellenére sem jutott el az őshazába, de az útközben az angolok kérésére vállalt tibeti nyelv és kultúra kutatásával, az első tudományos igényű tibeti-angol szótár összeállításával beírta a nevét a világ legnagyobb kutatóinak a sorába. A kolostor, ahol elkezdte a munkát és 16 hónapig küzdött a hideggel, az éhséggel, most magányosan áll a messzi Zanglában, lakatlanul, elhagyottan. Az épületből évente kidől egy-egy fal, beszakad egy-egy födém, eltűnik egy-egy szoba.

Nézze meg a felújítási terveket galériánkban!

Az Angkor Alapítvány és a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársai ezért elhatározták, hogy tesznek valamit azért, hogy Csoma kis szobája, és a szobát magában rejtő kolostorpalota fennmaradjon magyar történelmi emlékhelyként. Idén nyáron a helyszínre utaznak, hogy megmentsék az épületet az összeomlástól. Két hónapig dolgoznak 4 ezer méter magasan a zanglai fejedelem embereivel együtt és felügyelik, dokumentálják a helyreállítás munkálatait, hogy az a nemzetközi örökségvédelmi követelményeknek is megfeleljen.

Az épület felújítása több éves munka lesz, idén nyáron a leomlást megakadályozó legsürgősebb teendőket látják el, kijavítják a falak repedéseit, a beszakadt födémeket és a törött gerendákat. A zord magashegyi körülmények között évente csak 2-3 hónapot lehet dolgozni, az év többi időszakában a hó eltorlaszolja az utakat.

A Kitchen Budapest kreatív alkotói az alapítvánnyal együttműködve egy kortárs műalkotást helyeznek el a felújított épületben, ami sokáig jelezni fogja az idei összefogás eredményét az arra utazóknak. A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) és a Tan Kapuja Buddhista Egyház sokoldalú szakmai konzultációval segíti a munkát. A felújítás mellett nagy hangsúlyt fektetnek Csoma szellemi örökségének ápolására, ami a jövőben mozgatórugója lehet egy új, a magyar és tibeti kulturák közötti civil párbeszédnek.

Csoma szobájának megmentése

Támogassa a kezdeményezést, egy jelképes vályogtégla vásárlásával!

Részletek:
- 10 ezer forintért vehet egy vályogtéglát, aminek készítésekor a támogató nevét a vályogtéglára írják.
- 25 ezer forintért vehet egy gerendát, amibe belefaragják a támogató nevét.
- 50 ezer forintért támogathatja egy zanglai diák tanulását egy éven át, tankönyvekkel, füzetekkel, írószerrel, havi ösztöndíjjal!

A vályogtégláról, a faragott gerendáról, illetve a támogatott diákról elektronikus úton egy fotót is küldenek, és az elkészült építőanyagot beépítik a kolostor épületébe! Támogatás banki átutalással az Angkor Alapítvány számlájára: MKB 10300002-20379304-00003285, a megjegyzés rovatba írja: Csoma tégla, és a név, amit fel szeretne tüntetni a vályogtéglán, vagy Csoma gerenda, és a név, amit bele szeretne faragtatni, illetve Csoma diák. Az adományról visszaigazolást kap, ezért kérik, hogy az átutalás után adatait (Név, email-cím, lakcím, telefonszám, felajánlott összeg) juttassa el a csomasroom[kukac]gmail.com címre.

Lehetőség van elektronikus támogatási lehetőségre is, a részletekért keresse fel a projekt honlapját: www.csomasroom.org. Az egyedi támogatási felajánlásokat szintén a csomasroom[kukac]gmail.com címen várják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mentsük meg Kőrösi Csoma kolostorát!

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra