Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Magyar rokonok az albán király családfáján

2008. március 5. 15:00

Fóton, az egykori Károlyi-kastélyban bérel egy lakosztályt I. Léka albán király második unokatestvére, Károlyi László gróf, aki 1994-ben Angliából települt vissza Magyarországra.

<

Apponyi Geraldine és Zogu

A királyi rokon gyerekkorában a nyarakat Zebegényben töltötte nagyanyjánál, Apponyi Franciskánál, csakúgy, mint az össze unoka. A nagymama nagy szervező volt, a lányok virágjeleket kaptak, a fiúk bokrot vagy fát választhattak, de az egész falu is virág vagy bokornevet is viselt. Károlyi László 5-6 éves lehetett, de pontosan emlékszik nagyanyja kérdésére, hogy ki a legszebb lány a sok unoka és unokahúg között, amire azt felelte: Geraldine.

Albánia 1912-es megalakulása után Ahmed Zogut (1895-1961), az erős dohányos és szenvedélyes pókerjátékos hírében álló férfiút 1928-ban I. Zogu néven albán királlyá koronázták, és 1938 áprilisában vette feleségül a szépséges Apponyi Geraldine-t (1915-2002), az egyik magyar főnemesi család sarját. Szerelem volt első látásra, jegyezték meg történetírók, hozzátéve, hogy a mohácsi vész óta nem volt magyar királyné európai trónon. Az esküvőt Károlyi László nagyapja, Károlyi István finanszírozta - tette hozzá az unoka.

A királyi párnak Tiranában 1939. április 5-én megszületett a fia, Léka, de három nap múlva a családnak menekülnie kellett, mert a fasiszta olasz csapatok megszállták az országot. A királyi gyermeket Franciaországban és Svájcban iskoláztatták, majd a brit Sandhurst Királyi Katonai Akadémiát végezte el. Az albán nemzetgyűlés 2002-ben visszahívta Dél-Afrikából a királyi családot, s visszaadta neki a tiranai királyi kastélyt és a durresi nyaralót. I. Zogu király 1961-ben Párizsban, asszonya, Apponyi Geraldine a tiranai visszatérés őszén, 87 éves korában meghalt és szinte vele együtt távozott húga, Virginia, aki ugyanakkor Budapestre tért vissza.

Virginia első házasságából két gyermek született, Baghy Júlia és Baghy András, de sorsukról nem tudnak a kutatók - mondta el az MTI-nek Gudenus János genealógus, a magyar főnemesi családok történetének kutatója, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa. Az albán királyi rokonság még élő magyar családjai között van a Batthyány, az Erdődy, a Forgách, a Perényi, a Nádasdy és a Sztáray arisztokrata család. A kihalt családok között kell megemlíteni a Balassa, a Báthori, a Frangepán, a Thököly és a Wesselényi famíliát és olyan történelmi hírességeket, mint Thurzó György nádor és Zrínyi Miklós, a szigetvári hős - tette hozzá Gudenus János.

Apponyi Geraldine-nak, az albán királyné családjának az ősei Nyitra vármegyében éltek. A család első ismert őse Vörös Tamás csejtei várnagy volt, aki Győr vármegyéből Nyitrába költözött és Appony várára királyi adományt kapott. Vörös Tamás 1344-ben és 1346-ban követ volt Avignonban, a pápai udvarnál, s az ő fia, Miklós viselte elsőként az Apponyi nevet.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Magyar rokonok az albán király családfáján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra