Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Középkori mérgeket kutattak Sztálin vegyészei

2008. január 25. 12:00

A szovjet hírszerzés titkos laborjaiban az aranycsinálás titkán kívül szinte minden középkori receptet, így az összes rejtélyes kemikáliát megpróbáltak elkészíteni.

<

Az NKVD egykori moszkvai börtönépületéről a mai napig borzalmas pletykák keringenek: sokak szerint a különböző kísérletek során az ott őrzött foglyokat használták tesztalanyoknak. A titkos laboratóriumban a világ minden pontjáról begyűjtött mérgeket és vegyianyagokat is tesztelték az alanyokon - számolt be róla a lapnak Szergej Lekarev, egykori kutató.

Érdekes módon a vegyészek a történelmi mérgeket is megpróbálták elkészíteni: komoly figyelmet szenteltek például Retteget Iván orvosa receptjeinek. A doktor a legenda szerint olyan mérgeket tudott készíteni, amelyek nem rögtön, hanem egy előre meghatározott pillanatban végeztek az áldozattal. Az alkimista azonban csúnya véget ért: a cár egy idő után olyan veszélyesnek tartotta, hogy maga mérgezte meg.

Sztálinnak is egy hasonló kvalitású vegyész dolgozott: Grigorij Marinovszki az említett épületben vezette a kutatásokat. A kutató kedvenc mérgei keringési rendellenességeket okoztak - derül ki az egykori dokumentumokból. Amikor azonban Sztálin meghalt, Marinovszkit illegális méreg birtoklásával vádolták meg, ám ő tagadta a vádakat. Érdekes módon halálát nem sokkal később egy hirtelen szívroham okozta.

A szovjet vegyészek azonban nem csak a halálos drogokat vizsgálták. Alekszej Dorogov kémikus például feltalálta a TBC ellenszerét, és más onkológiai betegségekre is gyógyírt keresett. Az általa kezelt páciensek 72 százaléka épült fel különböző, akkor még kezelhetetlennek tartott betegségekből, így például a mendemondák szerint Berija rákos anyját is ő gyógyította meg. A híres kutató halála is drámai volt: egy beteglátogatás során nyoma veszett, és soha többet nem hallottak róla.

A szovjet laborokban az amerikaiakkal egy időben kezdték el az LSD tanulmányozását is, és a szakértők az emberi elme irányításának titkait keresték. Az amerikaiak hamar rájöttek, hogy a szer hatása kiszámíthatatlan - a kutatásokat akkor leállították és szigorúan titkosították. Az oroszoknál azonban nem ennyire világos a helyzet: a kísérletek meglétén túl jelenleg semmilyen információval nem rendelkezünk a szovjet LSD-tesztekről - írta a Pravda.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori mérgeket kutattak Sztálin vegyészei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra