Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Művészet a Mediciek fénykorából

2008. január 24. 13:00

A Hunyadi Mátyás királlyá választásának 550. évfordulóján nyíló, A Mediciek fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében című tárlat csaknem 200 műtárgy segítségével ad áttekintést a korszakról.

<

Humanizmus és reneszánsz Firenzében

A kiállítás vezérfonala a Mediciek és a város közti kapcsolat. Firenze ugyanis a 15. század elejétől két évszázadon át olyan művészeti virágzást élt meg, amely Itáliában és egész Európában szinte páratlan volt. Ennek létrejöttében meghatározó volt, hogy a 15. századtól gazdasági vezető szerepet betöltő, majd politikai vezető szerephez jutó Medici család rendkívül élénk érdeklődést mutatott a művészetek iránt.

Környezetükben majd udvarukban a korszak legnagyobb festői, szobrászai, építészei, ötvösművészei alkottak, és művészetpártoló tevékenységüknek köszönhetően a humanizmus és a reneszánsz szépségeszmény fellegvárává tették Firenzét. Firenze ebben a két évszázadban a reneszánsz szülőhazája, művészeti nagyhatalom. A kiállítás gazdag válogatással, a szépség megannyi arcát megmutatva, ennek a legnemesebb értelemben vett nagyhatalmi státusznak a tanúbizonyságait vonultatja fel.

A tárlat anyaga a bemutatott időszakban alkotó legrangosabb mesterek műveit különféle műfajokban reprezentálja: festmények (Fra Angelico, Andrea del Castagno, Fillippo Lippi, Filippino Lippi, Sandro Botticelli, Andrea Mantegna, Agnolo Bronzino, Giorgio Vasari), rajzok (többek között Leonardo da Vinci, Michelangelo), szobrok és domborművek (Ghiberti, Donatello, Luca della Robbia, Benvenuto Cellini) is láthatóak lesznek a bemutatón.

Mindezek mellett a látogatók számos különleges alkotás segítségével ismerhetik meg a Medici család életét: a család tagjait ábrázoló portrék, a korabeli Firenze mindennapjait megjelenítő festmények, miniatúrákkal díszített kódexek, híres firenzei épületek korabeli modelljei, selymek, mintás bársonyok, falikárpitok, korabeli viseletek, páncélok, a bútor-, az ötvös-, a kerámia-, az üvegművesség remekei, féldrágakövekből készült intarziák, az udvari kultúra emlékei, botanikai ábrázolások, és a Mediciek által az Alpokon túlról, sőt Afrikából, Ázsiából gyűjtött műtárgyak egyaránt érkeztek a budapesti tárlatra.  
 
A kiállítás koncepciójának alapját az a különbség adja, amely a Mediciek szerepét illetően a két évszázadot, a quattrocentót és a cinquecentót elválasztja egymástól. A 15. században ők a városállam egyik leggazdagabb kereskedő és bankárcsaládja, amely meghatározó politikai befolyását címben, rangban még nem juttatja kifejezésre. A 16. században vezető szerepük nyílttá, hivatalossá válik, spanyol Habsburg támogatással Firenze hercegei, majd Toszkána nagyhercegei lesznek, a család pápákat és uralkodókat ad.

A kiállítás a két évszázadot szimmetrikusan két nagy részben mutatja be. Az első időszakkal (quattrocento) foglakozó rész a kereskedő és bankárcsalád vállalkozásairól, gazdasági megerősödéséről ad képet, majd a Cosimóval kezdődő felemelkedésüket mutatja be, azt az időszakot, amikor már hatalmuk megszilárdítását nagy hatású kulturális művészetpártolással párosították. Ennek a korszaknak legjelentősebb képviselője az il Magnificónak (fenséges) nevezett Lorenzo, akinek irányítása alatt Firenze Itália művészeti és kulturális fővárosává és politikai stabilizáló erejévé vált. Az első rész utolsó szakasza a család művészetpártoló, mecénási tevékenységének a művészeti életre tett hatását és az ekkor született alkotásokat mutatja be.

A második, a cinquecentónak szentelt rész első szakaszában a család hírnevét tovább erősítő, a dinasztiából kikerülő pápákat (X. Leó, VII. Kelemen), uralkodókat (Medici Katalin, Medici Mária), és a nagyherceggé vált Medicieket ismerheti meg a közönség, és átfogóan azt az időszakot, amikor a család egész Toszkánára kiterjesztette a hatalmát. Ekkor bízza meg I. Cosimo a későbbi múzeumnak helyet adó Uffizi építésével Giorgio Vasarit és alapítja meg a Képzőművészeti Akadémiát.  Végül a Mediciek színes, fényűző udvari életéről kap képet a látogató.

A csütörtöktől látogatható tárlat a Reneszánsz Év első nagyszabású eseménye - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Hozzátette: az olasz múzeumok olyan, minden várakozást felülmúló kiállítási anyagot állítottak össze és adtak kölcsön, amelynek darabjai Itálián kívül még nem szerepeltek együtt. "Uniós forrásból az elkövetkező két és fél évben 3,5 milliárd forintot fogunk a Szépművészeti Múzeum rendelkezésére bocsátani, ami a még inkább látogatóbarát múzeum, egy közönségközpont létrehozását segíti majd" - jelentette be a miniszter.

Baán László, a múzeum főigazgatója azt emelte ki, hogy a Szépművészeti Múzeumban május 18-áig látható tárlat ilyen formában sehol máshol a világon nem fog szerepelni. A pratói dómból érkezett, Donatello által készített szószék előtti talpazat például egyenesen a restauráló műhelyből érkezett Budapestre, és Magyarországról a dómba kerül vissza. Annamaria Giusti, a tárlat egyik kurátora elmondta, hogy a kiállítást két részre osztották: az első, 14. századi korszak a művészetet hatalmas összegekkel támogató firenzei bankárcsalád, a Mediciek kezdeti idejét mutatja be utazási csekkek, korabeli hitelkártyák és pénzek segítségével. A korszakból emellett szőtt alkotások, régi firenzei térképek, fából készült makettek, és gazdag paloták berendési elemei kaptak helyet.
A kiállítás a humanizmust és a reneszánsz művészetet pártoló Hunyadi Mátyás trónralépésének 550. évfordulóján nyílik, ezzel indítva a Reneszánsz Évhez kapcsolódó kiállítások sorát. A kiállítást számos kísérőrendezvény színesíti, a megnyitó napján este a Műjégpályán Medici korcsolyabál várja a látogatókat, január 31-én csütörtökön, a Múzeum+ rendezvénysorozat keretében pedig egy 16. századi olasz komédiát, Ruzante: A csábító pillangó - félrelépés szünet nélkül című előadást mutatja be  a múzeum a Kovátsműhely előadásában.

A múzeum, a nagyobb kiállításoknál már megszokott módon önálló honlapot hozott létre, www.mediciek.hu címen. A kiállításhoz vakok és gyengénlátók számára készült Tapintható Tárlat is kapcsolódik, ahol műtárgymásolatok segítségével ismerhetik meg a fogyatékkal élők a korszakot. A belépő 3200 forint, de elővételben 2800 forintért vásárolhatják meg az érdeklődők, egyrészt a tárlat honlapján, másrészt a www.jegymester.hu oldalakon, illetve a múzeumban és mintegy 50 városban, az ismert jegyirodákban. A belépőjegyek meghatározott idősávra szólnak.

Látogatható: 2008. január 24. - május 18.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Művészet a Mediciek fénykorából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra