Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mátyás királlyal kampányolnak a reneszánsz évben

2008. január 23. 10:00

<

Reneszánsz Év - eddig 66 múzeum és kiállítóhely csatlakozott

A Reneszánsz Év 2008 programsorában jelenleg 66 múzeum és kiállítóhely vesz részt, de a pályázatok révén ennél sokkal több eseményre számítanak a szervezők - közölte a Reneszánsz Programiroda kedden az MTI-vel. `Az Oktatási és Kulturális Minisztérium keretében működő Reneszánsz Programiroda jelenleg 20 intézménnyel, 25 egyesülettel és szervezettel áll kapcsolatban; 33 budapesti, 10 vidéki és 10 határon túli szervezet, egyesület jelezte részvételi szándékát az évad eseményeiben` - közölte Lengyel Roland, a programiroda kommunikációs vezetője.

A programsorozatra Lengyel Roland tájékoztatása szerint 1,4 milliárd forint, míg a pályázatokra, fejlesztésekre 2,6 milliárd forint jut. Öt társtárca is bekapcsolódik az eseménysorba, így a külügyi, a honvédelmi, az önkormányzati, a környezetvédelmi és a földművelésügyi minisztérium. Az évad eseményeinek sorában kiemelt szerepet kap a tudomány: a Balassi Intézet koordinálásában 40 millió forintos pályázati keretösszeg áll rendelkezésre.

A Reneszánsz Év keretében tisztelegnek Vitéz János egykori esztergomi érsek előtt is, aki éppen 600 éve született. A programsorban szerepel a Vitéz János korát és a magyarországi reneszánsz hajnalát bemutató kiállítás is az Országos Széchényi Könyvtárban - a 4x a reneszánszról című kiállítás-sorozat keretében - Csillag a Holló árnyékában alcímmel március 14-től. Kiemelt szerepet szánnak az egyházi közgyűjteményeknek is: 100 millió forintos pályázat keretében lehetőség nyílik az egyházak gondozásában lévő közgyűjtemények állagmegóvására és új kiállítások szervezésére.

Fáklyás, kosztümös felvonulás indul csütörtökön délután az I. kerületben a Hess András téri bautzeni emlékműtől a Palota téri, Stróbl Alajos alkotta Mátyás-kútig - közölte keddi sajtótájékoztatóján Nagy Gábor Tamás polgármester. A felvonuláson a Szilágyi Erzsébet Gimnázium növendékei és a kerület polgárai, valamint a visegrádi Szent György Lovagrend tagjai vesznek részt. Ezen a napon, január 24-én lesz az 550. évfordulója annak, hogy Budán Hunyadi Mátyás fejére helyezték a koronát. "Abban a teremben jelentjük be a Mátyás 550 Emlékévre tervezett programjaink indulását, amelyben a Magyar Nemzeti Galéria jóvoltából két gyönyörű festmény ábrázolja Mátyást" - mondta a polgármester. Az egyik képen a pápai követeket fogadó király látható, a másikon az a szituáció, amelyet Kölcsey Himnusza örökít meg: "...S nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára...". A Budavári Önkormányzat kitüntetetten szándékozik foglalkozni nemcsak a legendák, a népmesék hősével, hanem a királyi udvar konkrét emlékeivel is, hiszen ma is számos kiemelkedő értékű intézmény és tárgy kapcsolódik Mátyás nevéhez. A polgármester emlékeztetett például az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött Corvinákra, a felvonulás kezdő és végpontjára és a koronázás helyszínére, amelyet ma Mátyás-templomként ismerünk.
A már meghirdetett programokon kívül számos, a vidék kulturális életét fellendítését célzó pályázatot írnak ki a reneszánsz jegyében. Pályázhatnak majd kortárs képzőművészek alkotásaikkal, segítséget kaphatnak azok hazai és külföldi bemutatására is. A közlés szerint a "könyvtárügy reneszánsza" lehetőséget teremt a könyv- és levéltárak, irodalmi emlékházak, tájházak fejlesztésére, megújítására. Szintén a Reneszánsz Év keretében kap kiemelt szerepet a vidéki közkultúra: szélesebb körben szeretnék megmutatni az élő népi kultúrát, értékeiket pedig digitalizálni.

Szintén a reneszánszát élheti ebben az évben a kortárs könnyű és komolyzene: a már meglévő zenei hálózatot kihasználva, lehetőséget kívánnak adni fiatal, amatőr zenészek bemutatkozására a könnyűzenészektől a népzenészeken át a dzsesszmuzsikusokig - tudatta a programiroda.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mátyás királlyal kampányolnak a reneszánsz évben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra