Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Jamgyökerekkel díszítik a nigériai Stonehenge-et

2008. január 18. 13:00

A Nigéria déli részén található Ikom monolitok a helyiek szerint egy Egyiptommal és az Ótestamentummal is kapcsolatba hozható dicsőséges civilizáció maradványai.

<

A 30 kört formáló, tiszteletet parancsoló 1-1,8 méter magas kövek Alok falu közelében találhatóak, és felkerültek a WMF műemlékvédő világszervezet által veszélyeztettnek nyilvánított építmények listájára is.

A legnagyobb veszélyt az erózió, a nedvesség, a heves esőzések, a szélsőségesen hideg és meleg időjárás, a lopás és a vandalizmus jelentik a különleges faragványokra. A WMF szerint a kövek nagyjából i.e. 2000-ből származhatnak, de azt nem tudni, hogy ez az adat független forrásból származik, vagy a nigériai kormány álláspontja.

A kövek közelében minden szertartás tilos, de szeptember 14-én az évenként megrendezett jamgyökér-fesztivál keretében feldíszítik azokat. A különleges rituálét csak a pubertás kort még el nem ért gyerekek és már nem menstruáló nők végezhetik. A használt színek a fehér (béke), kék (termékenység) és piros (bátorság). Az ünnep fontos társadalmi esemény.

Az Ikom monolitok először a múlt század második felében kerültek a figyelem középpontjába, de Nigériában csak nemrégiben ismerték fel a jelentőségüket. Catherine Acholonu-Olumba, korábbi kulturális attasé, az indiai Ajay Prabhakar herceg segítségével állítólag könyvet írt a helyszínről "Az afrikai Ádám kőírásai" címmel, amely azonban még nem jelent meg.

A mű is azt az elméletet erősíti, hogy az Édenkert valahol Nigériában lehetett, Ádám és Éva pedig nigériaiak voltak. A sajtó természetesen rögtön felkapta a hírt, hogy Nigériát pozitív színben tüntesse fel. A kormány azonban az UNESCO-hoz intézett kérelmében, sokkal óvatosabban fogalmazott, bár hangsúlyozta, hogy szerintük Ikom lehet a nyugat-afrikai Stonhenge.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jamgyökerekkel díszítik a nigériai Stonehenge-et

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra