Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Félrekezelték a haldokló Liszt Ferencet

2007. december 3. 17:00

Alan Walker könyve Liszt egyik növendéke, Lina Schmalhausen korábban kiadatlan naplóján keresztül mutatja be a nagy zeneszerző halálának körülményeit.

<

Eckhardt Mária Liszt-kutató, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum igazgatója rámutatott: Alan Walker könyvével egy emberileg is megrázó erejű dokumentumot vehet kézbe az olvasó. Emlékeztetett arra, hogy a brit zenetudós korábban három - magyarul is megjelent - kötetben adta közre Liszt életművével kapcsolatos kutatásait, és a harmadik kötetben már idézett egyes részleteket Lina Schmalhausen naplójából.

A dokumentum sokakat megdöbbentett, mert korábban Liszt halálának a körülményeiről egészen más kép élt még a kutatói körökben is - mutatott rá Eckhardt Mária. "Cosima Wagner, Liszt leánya igyekezett úgy alakítani a végső napok legendáját, hogy az Bayreuth, a Wagner-szentély érdekeinek megfeleljen. Sokáig élt az a jelenet az emberekben, hogy Liszt Trisztán szavaival az ajkán békésen lehelte ki a lelkét a bajor városban" - mondta Eckhardt Mária.

A naplóból azonban kiderül, hogy Bayreuthban egyáltalán nem gondoskodtak róla úgy, ahogy egy idős és beteg emberről kellett volna, és az is, hogy háziorvosa félrekezelte. A Lina Schmalhausen teljes naplóját közreadó kötet angolul 2002-ben jelent meg először. A zenetudós kommentárjaival és jegyzeteivel kiegészített könyv Eckhardt Mária szerint hiteles képet nyújt egy rendkívüli nagyságú ember életének fináléjáról és nemcsak a Liszt-kutatók számára lehet érdekes.

"Mindenkinek el kellene olvasnia, hogy lássa, mi történik valakivel, akit megfosztanak az emberi méltóságától és megtagadják tőle a szeretetet" - vélte az emlékmúzeum igazgatója. Szerinte Lina Schmalhausen Liszt egyik tanítványa volt, aki az utolsó esztendőkben nagyon közel állt a zeneszerzőhöz, és aki Liszt első életrajzírója, Lina Ramann számára csaknem közvetlenül a zeneszerző elhunyta után rögzítette az utolsó napok eseményeit.

Lina Schmalhausent a tanítványok köre nem becsülte sokra, mert zenei tehetsége csekélynek mutatkozott, bár pár évig tanított a pesti Nemzeti Zenedében. Ugyanakkor féltékenyek voltak rá, mivel gyermeki meghittségű kapcsolatban állt Liszt Ferenccel, ami a sokkal fiatalabb nő részéről akár idealizált, szerelmi vonzalom is lehetett - írja róla a könyvben Alan Walker.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Félrekezelték a haldokló Liszt Ferencet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra