Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Árpád-kori templomokat ásnak Csíkban

2007. november 16. 08:00

Román kori templom szentélyének maradványait azonosította Darvas Lóránt, a Csíki Székely Múzeum régésze a csíkszentkirályi templomban végzett ásatás során - áll a Csíki Hírlapban.

<

A csíkszentkirályi templomba a napokban vezetik be a központi fűtést, és ezzel egyidejűleg több, részben engedélyezett, részben engedély nélküli munkálatot végeznek. A padlót is kicserélnék, mert a templom kőpadlója több helyen besüllyedt, beszakadt. Épp ezen állapot miatt gondolt arra a régészeti felügyelettel megbízott régész, hogy sírokat vagy kriptát rejt a mély.

Nem tévedett: az új karzat lábazatának környékén eddig tíz sírt, illetve sírrészletet sikerült feltárnia, és ezzel egyidőben egy Árpád-kori templom szentélyfalát, illetve hajófalának egy részét. Ennek alapozásából egy sor kő maradt meg, és ez még nem minden. Ugya­nis megfigyelhető egy nagyon érdekes jelenség, amelyet már több magyarországi Árpád-kori templom ásatása során észleltek, mégpedig az, hogy eleink a kőalap alá agyagréteget döngöltek, ezáltal is szilárdabbá téve az alapozást.

Ami még különösen érdekes, hogy a régész a román kori alapozás alatt sírokra bukkant. "Ez azt bizonyítja, - hangsúlyozza Darvas Lóránt - , hogy a román kori templom építése előtti soros temetkezéssel kell számolnunk ezen a helyen. A sírok valószínűleg 11-12. századiak, mellékleteket nem tartalmaznak." A mai templom északi hajófalán a nedves vakolat alól freskótöredék is előbukkant, igaz, valamelyest megsérült az erőszakos vakolat-eltávolítás során. A freskó 14-15. századi lehet, felismerhető rajta egy angyalalak lába, szárnyának alsó része, valamint a Madon­na a kisdeddel. Keret­díszére utólag egy évszámot írtak: 1615. dec. 6.

A kutatók arra is bizonyítékokat találtak, hogy a mai, 17. században épült csíkszentkirályi barokk templom már többszörös átépítés eredménye, ugyanis a felső omladékrétegből nagy mennyiségű boltozati bordatöredéket gyűjtöttek össze, amelyek egy gótikus templomból származnak, és amelynek építésekor részben lebontották, és keleti irányban hosszabbították meg a román kori templomot.

A Csíki-medencében ez a hatodik templom, amelyek esetében a régészek az utóbbi néhány évben találták meg a román-kori templomelőd nyomait, s valószínűleg még számos csíki templom esetében sikerülne bizonyítékot találni, különösen, ha alaposan előkészített ásatásokra kerülhetne sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Árpád-kori templomokat ásnak Csíkban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra