Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kőtáblákkal jelölték Szent Imre születési helyét

2007. november 14. 09:00

Megkerültek a Szent Imre születési helyének emléket állító reneszánsz kori kőtábla darabjai - tájékoztatott a székesfehérvári egyházmegye szóvivője.

<

Az egyedülálló lelet Pray György pap-tanár, történész Salamon királyról és Szent Imréről írt, a Szent Imre 1000 éve című   székesfehérvári kiállításon bemutatott könyvének `köszönhetően` került elő - mondta el Bertáné Pintér Katalin. Pray György, aki 1764-66 között a jezsuita gimnázium igazgatója volt, latin nyelvű munkájában egy Székesfehérváron töredékesen előkerült kőtábla szövegét írta le, amely Szent Imre szülőhelyének állított emléket. A tábla azonban elkallódott.

Szent Imre Szent Istvánnal és Szent Lászlóval

Mint kiderült, darabjait 1980 körül egy törmelék-halom tetején Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos titkára találta meg, aki akkoriban egyetemistaként Székesfehérváron lakott. A kiállított Pray-könyv döbbentette rá, hogy milyen egyedülálló, értékes leletet őriz.

A tábla töredékeire annak idején a ciszterci (korábban jezsuita) templom mellett egy kis közben bukkant rá, a templom renoválásának törmelékanyagaival dobhatták ki az utcára. A feltételezések szerint a töredékeket a jezsuita rend 1773-ban történt betiltását követő zavaros időben más tárgyakkal együtt a padlásra mentették, s jelentőségét később már senki sem ismerte.

Az egyedülálló lelet megtalálójától a székesfehérvári Egyházmegyei Gyűjtemény tulajdonába kerül. A későbbiek során a látogatóknak is bemutatják, s a kutatók rendelkezésére bocsátják.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kőtáblákkal jelölték Szent Imre születési helyét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra