Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Önkéntesek tisztítják Szádvár romjait

2007. október 5. 15:00

2006 októberében egy baráti társaság, mely az ország különböző részein lakó várbarátokból áll, úgy döntött, hogy összefog a Szögliget szomszédságában lévő vár megmentésének érdekében.

<

A hivatalos szervek megkeresése, majd az azt követő megbeszélések után 2006. októberének végén elkezdődött az első tevékeny hétvége, mely további lendületet adott a célok eléréséhez. Akkor sikerült a délnyugati részt megtisztítani, és sor került a falakon belül néhol derékig érő aljnövényzet levágására is. A fárasztó munkanap után a szervezők úgy döntöttek, nem állnak meg, és megalakították a Szádvárért Baráti Kört, és egységesen elfogadták azokat a célokat és feladatokat, melyek a vár megóvását szolgálják.

A tapasztalatok felhasználásával és az elért eredményeken felbuzdulva a Baráti Kör 2007. március 16-17-én újabb vármentő akciót szervezett. A felhívás alapján jelentkező érdeklődők, a kezdeményezést felkaroló Szögliget község lakosai, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai valamint a résztvevő régészek az első napon a vár kerületének nagy részén a falaktól három méteres körzetben eltávolították a növényzetet, láthatóvá téve a néhol többemeletes falakat, melyek eddig rejtve voltak. Ezután a vár északi oldalát is sikeresen megtisztították.

A korábbi sikeres hétvégék után idén ősszel is folytatódik a vármentés: 2007. október 21-22-én várják az önkénteseket a hegycsúcsra. A lelkes várbarátoknak a munkásruha és kesztyű elengedhetetlen lesz, találkozó mindkét reggel Szögligeten a Szalamandra-háznál, reggel 1/2 8-8 között. További részletek a [email protected] illetve a www.szadvar.hu címen találhatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Önkéntesek tisztítják Szádvár romjait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra