Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hazatérnek Machu Picchu kincsei

2007. szeptember 18. 12:00

Hosszas vita és tárgyalások után a Yale Egyetem végül beleegyezett az egykori inka fővárosból közel száz éve elvitt kincsek és más értékes tárgyak visszaadásába.

<

`Végül abban állapodtunk meg, hogy az összes lelet Peru tulajdonát képezi` - nyilatkozta a Yale Egyetemmel tárgyalásokat vezető Hernan Garrido Lecca miniszter a limai Radioprogramas rádiónak. Az Egyetem ezzel párhuzamosan honlapján tette közzé a most született nyilatkozatot, amelyben kiemelik, hogy egyes darabok még tudományos vizsgálatra náluk maradnak, ám ezek számát nem részletezik.

Peru közel két éve követelte vissza először a gyűjteményt, hiszen szerintük amikor 1911-ben a romváros felfedezése után a Yale expedícióját vezető Hiram Bingham magával vitte azokat, nem mondtak le a leletek tulajdonjogáról. A szakértők szerint a kalandor akkor közel 4000 tárgyat, így múmiákat, kerámiákat és csontokat szállíttatott el a világ egyik leghíresebb régészeti helyszínéről. A Yale a kérésre egy olyan ajánlattal válaszolt, amellyel elfelezték volna a gyűjteményt. A tárgyalások azonban hamar zsákutcába futottak és Peru pedig perrel fenyegette meg az egyetemet.

A Yale Egyetem aztán nemrég engedélyezte a perui szakembereknek, hogy áttekintsék a Hiram Bingham által közel egy évszázada felfedezett Machu Picchu inka fellegvárából származó leletek teljes leltárát. A megbeszélések eredményeként tető alá hozott megállapodás szerint a Yale és Peru egy közös expedíció után Cuscóban létesít majd egy közös múzeumot. Az egyetem szerint "a mostani megállapodás egy új típusú nemzetközi együttműködést reprezentál a kulturális és természeti kincsek esetében".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hazatérnek Machu Picchu kincsei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra