Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Független hatalommal bírtak a középkori nők

2007. szeptember 14. 16:00

Egy brit kutatónő szerint a középkorban élő, középkorú nők a korábban gondoltnál jóval szabadabb és teljesebb életet éltek, és sokszor a társadalom megbecsült vezetői közé tartozhattak.

<

A Bangor Egyetem kutatónője, Dr. Sue Niebrzydowski szerint a középkori nők egy igazi "aranykorban" éltek, és a korban sokkal többen voltak, mint a férfiak. Elmondása szerint arra jöttek rá, hogy a korban a nők apátságokat vezettek, könyveket írtak, és egyesek még a Szentföldre is elutaztak. Emellett a nők kőkeményen védték jogaikat és tulajdonukat. A kutatónő minderről egy most rendezett konferencián számolt be.

A Bangor Intézet szakértői a vizsgálatban jogi dokumentumokat, irodalmi alkotásokat és dalokat egyaránt tanulmányoztak, hogy azokból megalkossák a 12-15. századi nők valós képét.

Niebrzydowski, akinek kutatását a Királyi Történeti Társaság és a Brit Akadémia finanszírozta, a BBC-nek elmondta: "a nők gyakran 30 éves koruk körül megözvegyültek és ez nagyobb szabadságot adott nekik. Sokkal szabadabb szexuális életet éltek. Ha tehetősek voltak, akkor saját szabályaik szerint választhattak párt maguknak - gazdasági, szerelmi vagy akár szórakozási céllal."

A kutatónő szerint ma általában azt gondoljuk, hogy a korban élő nők igen kevés gazdasági önállósággal vagy társadalmi hatalommal bírtak, és mindig az apjuktól vagy férjüktől függhettek. "Tudatában kell azonban lennünk, hogy nagyon sok hamis előítélettel rendelkezünk a múltbeli nők életéről. A középkor középkorú nőinek sokkal nagyobb hatalma és függetlensége volt, mint az elsőre hinnénk" - állítja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Független hatalommal bírtak a középkori nők

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra