Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Életmű-kiállítás a pop-art atyjáról

2007. augusztus 6. 17:00

Minden idők legnagyobb skóciai Andy Warhol-kiállítása nyílik meg szombaton Edinburghban a Skót Nemzeti Galériában, a pop-art atyja halálának 20. évfordulója alkalmából.

<

A cseh származású amerikai művész stílusához méltóan a galéria oszlopait beborították Warhol híres Campbell leveskonzerv-képeivel. A tárlat átfogja Warhol teljes életművét az 1950-es évektől egészen 1986-ig, festményeiből, szobraiból, rajzaiból, kollázsaiból, filmjeiből és fotóiból válogat - írta a BBC News oldala.

Lesznek különlegességek is: eddig soha nem látott korai rajzai, valamint "időkapszulái", amelyeket most mutatnak be először Európában. Ezekbe rejtette el Warhol "örök időkre tanulságul" levelezésének nagy részét, valamint a róla szóló, vagy más, neki tetsző újságcikkeket. Láthatók lesznek híres szitanyomait Marilyn Monroe-ról, Elvis Presley-ről, Liz Taylorról és Jackie Kennedyről is.

Az anyag nagy része a pittsburghi Andy Warhol Múzeumból származik, de brit és európai magángyűjtemények is hozzájárultak a kiállításhoz. Az esemény Skócia történetének legnagyobb, a modern művészettel kapcsolatos szponzori mozgósítását váltotta ki, amelybe beszállt első ízben a skót nemzeti bank is, hogy ezzel elindítsa totalART programját.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Életmű-kiállítás a pop-art atyjáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra