Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szexrabszolgákon vitázik Amerika Japánnal

2007. augusztus 1. 08:00

Hivatalos bocsánatkérést követel az amerikai képviselőház hétfőn elfogadott határozatota Japántól, mert a szigetország hadserege a 30-as és 40-es években mintegy kétszázezer, zömmel kínai és koreai nőt kényszerített prostitúcióra.

<

Az amerikai képviselőház hétfőn elfogadott egy határozatot, amelyben hivatalos bocsánatkérést követel jelenlegi katonai szövetségesétől, Japántól.  `Visszataszító, ahogy a tokiói kormány igyekszik elferdíteni, és letagadni a történelmet` - közölte a pusztán jelképes erejű képviselőházi határozat elfogadásával kapcsolatban Tom Lantos, az alsóház külügyi bizottságának elnöke.

A történészek szerint a japán hódító hadsereg katonái a 30-as és a 40-es években összesen közel 200 ezer koreai, kínai és fülöp-szigeteki nőt hurcoltak el szexrabszolgának. E kényszerprostituáltak közül számosan megszenvedték a katonák durvaságát. Sokuk nemi betegséggel fertőződött meg, öngyilkos lett, vagy megölték.

Japánban arra hivatkoznak, hogy a szigetország több miniszterelnöke is bocsánatot kért már a katonai bordélyok miatt. 1993-ban a tokiói kormány gondosan megfogalmazott nyilatkozatban kívánt bocsánatot kérni a történtekért, de a parlament mindmáig nem fogadta el a szöveget.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szexrabszolgákon vitázik Amerika Japánnal

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra