Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Emlékművet kapott a kivégzett cári család

2007. július 19. 16:00

Az Ipatyevi éjszaka címet viseli az a szoborkompozíció, amellyel az utolsó orosz cár, II. Miklós (1868-1918) és családja kivégzésének 89. évfordulójáról emlékeztek meg Moszkvában.

<

A Romanov-dinasztia utolsó uralkodóját és családját 1918. július 16-ról 17-re virradó éjszaka lőtték agyon Jekatyerinburgban, az Ipatyev-ház alagsori szobájában - olvasható az Izvesztyija című orosz lap online kiadásában.

Zurab Ceretelli szobrász, az Orosz Művészeti Akadémia elnöke, aki több éven át dolgozott a művön, a 4,7 méter magas, 5,85 méter széles szoborkompozíción a cári család minden tagját megörökítette a kivégzés éjszakáján. A két központi figura II. Miklós és a cárnő, akiket ülve ábrázol a szobrász. Mellettük Alekszej, a trónörökös áll, a hátsó sorban pedig a négy lányt - Anasztázia, Tatjana, Olga és Márija nagyhercegnőt - "keltette életre" a szobrász.

Ceretelli mindegyik alakot csukott szemmel ábrázolja, így kívánva érzékeltetni, hogy a cári család tagjai a lét és a nemlét küszöbén állnak. Az alakok mögött a golyó szaggatta fal, a sarokban két "autentikus" szöggel, amelyek az Ipatyev-ház alagsorából származnak. Azt még nem tudják, hogy hol is lesz a végleges helye az emlékműnek, amelyet pillanatnyilag egy moszkvai galériában állítottak ki.

Zurab Ceretelli kitérő választ adott az Izvesztyija riporterének kérdésére, aki azt firtatta, hogy az orosz főváros, vagy esetleg Jekatyerinburg ad-e otthont az emlékműnek. Véleménye szerint sokan nem kedvelik Oroszországban a cári famíliát, olyanok, akik Lenin-emlékművek előtt gyülekeznek, s dicsőítik a proletariátus egykori vezérét. Ahhoz egy új nemzedéknek kell felnőnie, hogy megváltozzon a szemlélet - mondta.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Emlékművet kapott a kivégzett cári család

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra