Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégsem térnek haza a Seuso-kincsek

2007. július 5. 10:00

A Globus című zágrábi hetilap tudomása szerint Soros György megvásárolja Lord Northamptontól a Seuso-kincset, és egy budapesti múzeumnak ajándékozza.

<

A Globus legfrissebb számában hosszú írást szentel az antik római gyűjtemény körüli vitáknak, emlékeztetve arra, hogy az `Isztrián talált` Seuso-kincs Horvátország és Magyarország között vita tárgyát képezi. A horvát fél lobbizása ellenére a gyűjtemény hamarosan valamelyik budapesti múzeumban találja magát, írja a zágrábi lap.

A Londonban kiállított kincsek

"A gyűjtők világából és a nemzetközi kultúrkörökből származó nagyon jól értesült forrásokra hivatkozva" a Globus tudni véli, hogy Soros György magyar származású amerikai üzletember megveszi a Seuso-kincset a jelenlegi tulajdonosától, az angol Lord Northamptontól, de az antik római kultúra egyik legértékesebb lelete nem marad nála, mert "saját hazájának, Magyarországnak ajándékozza".

A magyar kulturális minisztériumban nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni a lap információit, s azt mondták érdeklődésére, hogy hamarosan kiderül, milyen lépésekhez folyamodott Magyarország, hogy visszakapja a kincset, amely - ismerteti a Globus - a magyarok állítása szerint a Balaton vidékéről származik. Ennek ellenére olybá tűnik, hogy a szerződés aláírás előtt áll, a vételi ár titkos ugyan, de vélhetően több tízmillió dollárra rúg majd, mivel Lord Northampton állítólag 17 millió dollárt fizetett érte, és nem fogja kevesebbért adni, írja a zágrábi újság.

A késő római korból származó, 100-250 millió frankra becsült ezüstedényeket 1990 őszén akarta a Sotheby's aukciósház Zürichben elárvereztetni. A kincsekről három ország, Magyarország, az egykori Jugoszlávia (majd a jogutód Horvátország) és Libanon állította, hogy földjéből származik. A kincsek feltételezett lelőhelye Polgárdi. A rendőrség 2000-ben rendelt el nyomozást a kincs miatt közel 30 éve megölt fiatalember gyilkosa - a kincs vélt elrablója, illetve egyes darabjainak rejtegetője - után. Öt éve derült ki ugyanis, hogy a Seuso-leletnek csak egy része került külföldre, egyes darabokat viszont Magyarországon rejtegetnek.

Az amerikai-magyar üzletember New York-i titkársága azonban bejelentette: minden alapot nélkülöz az a sajtójelentés, miszerint Soros György megvásárolná a Seuso-kincseket. A római ezüsttárgy-gyűjtemény jelenlegi tulajdonosa, Lord Northampton képviselője is közölte, nincs tudomása arról, hogy Soros György ajánlatot tett volna a Magyarország által is követelt régészeti leletre. "A hír nem igaz, minden alapot nélkülöz, és nem tervezi Soros György a Seuso-kincsek megvásárlását" - fogalmazott a távirati iroda megkeresésére a magyar származású amerikai befektető New York-i irodájának képviselője.

Lord Northampton név nélkül nyilatkozó képviselője az MTI londoni tudósítójának kijelentette: nem hallott arról, hogy megkeresés érkezett volna a kincsek megvásárlására, ezért a hírt - amely előző nap jelent meg egy horvát újságban - nem is tudja érdemben kommentálni. "Ha lesz fejlemény, majd kommentáljuk" - mondta a képviselő, hozzátéve: az MTI-től szerzett tudomást a horvát lap cikkéről.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégsem térnek haza a Seuso-kincsek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra