Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Internetre költözik a Széchényi Könyvtár

2007. május 6. 15:00

A gazdasági megszorító intézkedések ellensúlyozására a szolgáltatások elektronikus elérését kívánja fejleszteni az Országos Széchényi Könyvtár.

<

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a 2013-ig érvényes új stratégiája szerint az elektronikus, interneten elérhető, illetve számítógéppel használható szolgáltatásait kívánja nagymértékben bővíteni. Monok István főigazgató az újítás okaként az új technikai környezetet és olvasói igényeket, valamint a gazdasági körülményeket jelölte meg, utalva arra: a megszorítások miatt a könyvtár nyitvatartási ideje rövidebb lett, a napijegyet pedig megszüntették, legalább fél évre be kell iratkozni.

Az OSZK az idén 300 millió forinttal (5 százalékkal) kevesebb támogatást kap, mint tavaly. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a könyvtár két alapfunkciója, a gyűjtés és a megőrzés mellett erősebben koncentrálnak az intézmény kincseinek bemutatására. A bibliotéka elektronikus elérhetősége azért is fontos, mert így azok a gyerekek is hozzáférnek az állományhoz, akik koruknál fogva még nem iratkozhatnak be a központi könyvtárba - mondta Bánkeszi Katalin címzetes igazgató.

A legnépszerűbb új szolgáltatások közül kiemelte a tavaly bevezetett elektronikus cikkmásolat készítését, és szólt arról, hogy hamarosan megkezdik az elektronikus könyvek készítését. A CD-re írt könyveket az olvasók egyéni kérésére készíti el az intézmény, sőt a megrendelést is elektronikus úton lehet majd eljuttatni az OSZK-ba. Kiemelte, hogy néhány éven belül szeretnék megvalósítani, hogy a könyvtár összes szolgáltatása elektronikusan elérhető legyen.

Kádas János, az OSZK digitalizációs osztályának vezetője elmondta, hogy a tíz éve működő elektronikus gyűjtemény csaknem négyszázezer objektumot tartalmaz, és évente mintegy kétezer címmel bővül. A részleg tevékenysége kapcsán kiemelte a magyarságkutatással kapcsolatos dokumentumok és a Corvinák digitális feltöltését, terveik közül pedig a keresési lehetőséget biztosító képadatbázist és a magyar nyomdászattörténetet feldolgozó anyagot.

Szintén a könyvtár elektronikus fejlesztései közé tartozik a Lázár Ervin meséit, valamint a meseíró halála után, gyerekek által készített rajzokat tartalmazó weboldal. Az OSZK által februárban meghirdetett Lázár Ervin-rajzpályázatra érkezett 343 alkotásból létrehozták a Lázár Ervin Virtuális Kiállítást. A 10-18 éves diákok számára kiírt versenyen négy kategóriában hirdettek eredményt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Internetre költözik a Széchényi Könyvtár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra