Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Különleges trák szekér Bulgáriából

2007. április 26. 09:00

Újabb szenzációs trák lelet került elő: ezúttal teljesen érintetlen, kiváló állapotban lévő bronzszekeret találtak a régészek Bulgáriában.

<

A szekeret a bulgáriai Nova Zagora melletti temetőhelyhez közel találták meg. Vesszelin Ignatov bolgár régész és csoportja sikeresen datálta a járművet, amely szerintük az i.sz. 2. században került a földbe. A kétkerekű, tetővel is ellátott szekeret bronzból készítették, s azt sasfejekkel díszített vasszéken ülve hajthatták. A szekeret három ló húzhatta.

Szenzációs trák leletek

A lelet érintetlensége miatt tekinthető egyedinek, mivel a fa részek kivételével minden más darabja fennmaradt. A szakemberek a közeljövőben a teljes szekér rekonstruálása mellett azt is szeretnék majd kitalálni, hogy az miként kerülhetett a dombba. Ignatov szerint a további munkálatok során akár még egy szekeret is kiáshatnak majd.

A régészek szerint ezúttal hihetetlen szerencséjük volt, hogy a kincsvadászok előtt találták meg az ókori járművet, ők ugyanis csak aranyat és értékes fémtárgyakat keresnek, és minden mást elpusztítanak. Korábban találtak már hasonló szekereket Szadievo és Korten mellett, és mivel a térségben ez a harmadik ilyen felfedezés, a múzeum külön tárlattal mutatja majd be az ókori trák járműveket.

Nemrég arról számoltunk be, hogy a bolgár régészek szerint az ókori trákok az i.e. 13. században hatalmas fémolvasztó-központot működtettek a Rodope-hegység keleti részén. A bejelentés kapcsán utánajártunk az elmúlt idők változatos bolgár leleteinek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Különleges trák szekér Bulgáriából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra