Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lakosságcserével oldotta meg Csehszlovákia a magyar-problémát

2007. április 12. 15:30

Hatvan éve, 1947. április 12-én kezdődött a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény végrehajtása.

<

Embertelen reszlovakizáció

A soknemzetiségű Csehszlovákiát az I. világháború végén, a Párizs-környéki békék során hozták létre. Az állam cseh felében hatmillió cseh és morva mellett hárommillió szudétanémet, Szlovákiában kétmillió szlovák mellett több mint egymillió magyar és több százezer ruszin és német élt.

A svábok kitelepítése

A csehszlovák államot Hitler és Mussolini a nyugati nagyhatalmak asszisztálásával az 1938-as müncheni egyezményben szétverte: a többségében német lakta Szudéta-vidék Németországhoz került, az első bécsi döntés a Felvidék déli, magyarlakta sávját visszaadta Magyarországnak. 1939 májusában Szlovákia függetlenné vált, Kárpát-Ukrajnát Magyarországhoz csatolták, Cseh- és Morvaországot közvetlen német fennhatóság alá vonták.

II. világháború után az újjáalakult Csehszlovákiában az 1945. április 5-i kassai kormányprogram a magyarokat és a németeket kollektívan tette felelőssé az ország felbomlasztásáért. A kormányprogramot szentesítő Benes-dekrétumok nyomán megszűnt a magyarság 97 százalékának állampolgársága (büntetlenséget csak a lojális, 1938 előtt is csehszlovák állampolgárok kaptak), és teljes vagyonukat is elkobozták. A Szlovák Nemzeti Tanács 1945. májusi rendelete szerint "az a külföldi állampolgár, aki hozzájárult a Csehszlovák Köztársaság szétrombolásához vagy demokratikus államrendjének megsemmisítéséhez", "fasiszta megszállónak" minősült. E megfogalmazást a bíróságok erősen kihasználták azok ellen, akik 1938-ban német vagy magyar állampolgárságot szereztek.

Felvonulás a kitelepítés ellen tiltakozó szlovák gyűlésre Békéscsabán, 1946

Az 1945 júliusi potsdami értekezlet úgy döntött, Lengyelország, Magyarország és Csehszlovákia "rendezett és humánus módon" kitelepítheti az ottani német lakosságot. A csehek az 1945 május-augusztus közti "vad kiűzés" alatt 750 ezer, 1946-48 között 2-2,2 millió németet telepítettek Németországba. A tiszta szláv állam megteremtésén fáradozó csehszlovák kormány a magyar kisebbség felszámolására érdekében - nagyhatalmi beleegyezés híján - változatos módszereket vett igénybe.

Kiűzött 36 ezer, 1938 előtt magyar állampolgársággal bíró személyt, internálta a pozsonyi, kassai, komáromi magyarokat és lakásaikat is elkobozta, 1945-46 telén fűtetlen marhavagonokban 40-45 ezer magyart deportáltak a csehországi Szudéta-vidékre és beindították a reszlovakizációt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lakosságcserével oldotta meg Csehszlovákia a magyar-problémát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra