Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Feltárják Szálasi bunkerét

2002. július 14. 23:09

Kőszegen megtalálták a Szálasi-bunker eddig feltáratlan termének bejáratát. A bunkert a nagyközönség számára is látogathatóvá teszik, hasonlóan Hitler bajorországi Sasfészkéhez.

<

Nagy valószínűséggel megtalálták pénteken Kőszegen a Szálasi-bunker egyik feltáratlan, mintegy 50 négyzetméteres termének bejáratát. Az egy hónappal ezelőtt a Szabó-hegyen megkezdett kutatás eredményeképpen feltártak három aknát és egy kisebb, 25 négyzetméteres termet.

Itt a kutatók nagy meglepetésére ávósok 1958-as keltezésű falfirkákat hagytak maguk után. A feltárás célja, hogy a Szálasi-bunkert a nagyközönség számára is látogathatóvá tegyék, hasonlóan Hitler bajorországi berchtesgadeni Sasfészkéhez. A kutatást Bakay Kornél vezeti, támogatás hiányában helyi vállalkozók, az erdészet és tűzszerészek önzetlen segítségével. Remélik, hogy az eddig feltáratlan, nagyobb terem mellett megtalálták egy létezésében vitatott őrszoba bejáratát is. Szálasi Ferenc nemzetvezető a közeledő Vörös Hadsereg elől a nyugati gyepűre menekítette a nyilas államszerveket. Bunkerét 1944 novemberében kezdték el építeni, s 1945 februárjára lett készen tatabányai vájárok és helyi mesteremberek munkája nyomán. Szálasi és környezete Kőszeg és környékének lefoglalt épületeiben szállásolta el magát. A szövetséges gépek bombázásai elől húzódtak be a kemény palás kőzetben kiépített bunkerbe. 1945. március 27-én a nyilas vezér Németországba menekült, az itteni magyar csapatok, parancs szerint, az utolsó golyóig súlyos harcokban védték a bunker környékén kiépült védelmi körletet. A föld alatti termek egy részét feltehetőleg vagy a szovjet, vagy a visszavonuló magyar csapatok felrobbantották. A kommunista hatalomátvétel után a határ menti különleges övezetben felszámolták a hasonló jellegű építményeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Feltárják Szálasi bunkerét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra