Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A berlini légihíd: nézze meg az 1948-ról készített videót!

2008. augusztus 13. 14:30

1948-ban az új pénznem bevezetése körüli huzavona eredményeként a szovjet csapatok blokád alá vonták Nyugat-Berlint, és az amerikai repülők légihidat építettek a városba.

<

Nézze meg a videót!

A Szövetséges Ellenörző Bizottság befejezte működését: márciusban utolsó alkalommal ültek össze Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és a Szovjetunió képviselői. A londoni javaslatokban aztán Németország nyugati megszállási zónáiban közös államrend kialakítását javasolták. A szovjet megbízott tiltakozásul elhagyta az ülést. Bonnban a parlamenti tanács Konrad Adenauert választotta elnökké.

A három nyugati övezetben a birodalmi márka helyett bevezették a német márkát, a Szovjetunió ennek hatására lezárta Berlin határait. Az amerikaiak légihíddal látták el a körülzárt város lakosságát. Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, Luxemburg és Hollandia aláírták a brüsszeli öthatalmiegyezményt, ezzel létrejött a Nyugat-Európai Unió.

Az 1936-os berlini játékok óta első alkalommal rendeztek olimpiát: a téli játékokra Sankt Moritzban került sor, míg a nyári játékokat Londonban bonyolították le.

Meggyilkolták Mahátma Gandhit, a Nagy Lélek életét egy hindu fanatikus oltotta ki Delhiben. Ceylon függetlenedett Nagy-Britanniától. Ben Gurion kihirdette Izrael önállóságát. A brit csapatok kivonulása után bejelentett függetlenség további harcokhoz vezetett az arabok és a zsidók között.

Megjelent Orwell utópiája, az 1984.

A nemzetgyűlési választások után Dél-Koreában kikiáltották a Koreai Köztársaságot, élén Li Szin Man elnökkel. Ezt követően északon Kim Ir Szen vezetésével alakítottak államot: a félsziget végleg kettészakadt.

Csúcspontjára ért a jugoszláv-szovjet politikai ellentét: a Jugoszláv Kommunista Pártot kizárták a Kominformból.

Magyarországon a január a németek kitelepítésének újabb hullámát hozta. A Moszkvában tartózkodó magyar kormányküldöttség eközben magyar-szovjet barátsági, együttműködései és kölcsönös segítségnyújtási egyezményt írt alá. Egyesült a Magyar Kommunista Párt és a Szociáldemokrata Párt. Az új szervezet neve Magyar Dolgozók Pártja lett. Lemondott Tildy Zoltán.

Péter Gábor vezetésével létrehozták az ÁVH-t. A belügyi szervek hűtlenség, a köztársaság megdöntésére irányuló bűncselekmény, kémkedés és valutaüzérkedés vádjával letartóztatták Mindszenty Józsefet. Államosították a 100-nál több munkást alkalmazó üzemeket is. Az egyházi iskolák tervezett államosítása miatt véres összetűzésre került sor Pócspetriben. Megalapították a fizikai és szellemi dolgozók kitüntetésére aKossuth-díjat. Átadták a forgalomnak a Hűvösvölgy és a Széchenyi hegy közötti úttörővasút első, 3 km-es szakaszát.

1948-ban született James Ellroy író, Brian Eno zenész, Barbara Hendricks operaénekesnő, Ozzy Osbourne zenész, Németh Miklós politikus, Mihail Barisnyikov balettáncos, Alice Cooper zenész, Raymond Kurzweil feltaláló, Cserhalmi György színész, Lovász László matematikus, William Gibson író, Andrew Lloyd Webber zeneszerző, Al Gore volt USA-alelnök, Presser Gábor zeneszerző, Verebes István rendező, Cserháti Zsuzsa énekesnő, Jean Reno színész, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Samuel L. Jackson színész, Gérard Depardieu színész. Az év híres halottja volt Orville Wright feltaláló, Jan Masaryk politikus, Egon Erwin Kisch újságíró, Babe Ruth baseball-játékos, Franz Lehár zeneszerző, Szergej Mihajlovics Eizenstein filmrendező, Berinkey Dénes politikus, Schulek János építész, Telcs Ede szobrász, Edvard Benes politikus, Vámbéry Rusztem publicista, Dálnoki Miklós Béla katonatiszt.

Szeretne többet tudni?

Nézze meg az 1948-as évet bemutató videót!
Böngésszen az 1948-as év további eseményei között!
A 100 év - 100 kép filmsorozat többi epizódja megtekinthető az alábbi weboldalon: http://www.tv-history.tv

Kölcsönözze ki a sorozat többi részét és nézze meg közel DVD minőségben a T-Online Tékában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A berlini légihíd: nézze meg az 1948-ról készített videót!

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra