Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A japán kormányfő letagadta a világháborús szexrabszolgák létét

2007. március 5. 12:30

Abe Sindzo japán miniszterelnök nyilatkozatban tagadta, hogy hazájának hadserege szexuális rabszolgaságra kényszerített nőket a második világháború alatt megszállt országokban.

<

Pontatlan fogalmazás vagy szándékos provokáció?

Abe Sindzo kormányfő újságírók előtt jelentette ki: nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a szóban forgó nőket erőszakkal kényszerítették volna szexuális szolgáltatások nyújtására.

Dél-Korea alig két nappal később élesen kritizálta a japán kormányfő kijelentését. A dél-koreai parlamenti pártok bocsánatkérést követeltek a nacionalista japán miniszterelnöktől. Észak- és Dél-Korea, valamint Kína vezetői enélkül is sokat bírálják Tokiót, amiért a hivatalos Japán `nem hajlandó őszintén megbánni és levezekelni` a második világháborús megszállás, illetve a megszállás alatt elkövetett rémtettek bűnét. Abe Sindzo `megpróbálta elferdíteni a történelmi igazságot`, s a dél-koreai kormány `erősen sajnálja` ezt - hangsúlyozta szombaton a szöuli külügyminisztérium, felszólítva `Japán felelős vezetőit` a történelem `helyes értelmezésére`.

John Negroponte amerikai külügyminiszter-helyettes - aki éppen a Távol-Keleten tartózkodik hivatalos úton - gondosan kerülte, hogy közvetlenül a japán kormányfőt bírálja, csak annyit mondott, reméli, hogy Japán és a vele szomszédos országok közötti nézeteltérés nem lesz hatással a térséget érintő más fontos ügyekre. Az Egyesült Államok attól tart, a viszály gátolhatja az észak-koreai atomfegyverprogram leállítását célzó nemzetközi erőfeszítéseket.

Azonnal tiltakoztak

A felháborodások hatására vasárnap aztán Szeko Hirosige, a kormányfő egyik tanácsadója a TV Asia adásában jelentette be, hogy Abe csak a fogalom definícióját szerette volna pontosítani, és nem a szaxrabszolgák tényét letagadni. A tényt azonban kicsinyítette, hogy hétfő reggel a miniszterelnök bejelentette: kitart nyilatkozata mellett.

A legújabb botrány is a múlt szeptemberben hatalomra jutott Abe kormányának ideológiai törekvéseit példázza: a kormányfő korábban egyik legfontosabb céljaként hirdette meg programjában az iskolai hazafias nevelés előmozdítását, és "egy magabiztosabb, kevésbé bűnbánó, kevésbé önmarcangoló" japán külpolitika érvényesítését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A japán kormányfő letagadta a világháborús szexrabszolgák létét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra