Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felújítják Tito elnök Cadillacjét

2007. február 12. 16:00

A néhai Josip Broz Tito jugoszláv elnök Cadillac típusú, 54 éves kocsiját a Brioni szigetekről az észak-horvátországi Krapinába szállították teljes felújításra.

<

A meglepően jó állapotú autómatuzsálem néhány hónapig szervizben lesz, mert szakembereknek úgy tűnik, hogy a teteje, valamint a kormány- és az ablakemelő szerkezet javításra szorul.

A horvát rádió és televízió híre szerint az egykori Jugoszlávia elnöke az autót 1953-ban ajándékba kapta Eisenhowertől, az Egyesült Államok akkori elnökétől. Az eredeti Eldorado modell a mai napig a turistákat szolgálja Brioni szigetén, ahol a néhai elnök nyári rezidenciája volt.

Tito rajongott az autókért, sok kocsija közül ez a Cadillac volt a kedvence, s ez az egy maradt Horvátországban, a többit eladták, a legtöbb belőlük Szlovéniában talált új gazdára.

Az Isztriai félszigettel szemben levő Brioni szigeteken a turisták szívesen kifizettek óránként 5000 kunát, mintegy 172 ezer forintot, hogy vezethessék az oldtimert, s ha még fényképezkedni is akartak vele, az plusz 50 kunába (1715 forint) került. Tito Cadillacja csak tavaly nyáron több mint (3,5 millió forintnak megfelelő) 100 ezer kunát hozott így a Brioni szigeteknek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felújítják Tito elnök Cadillacjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra